Плевнелиев: 2014 г. бе рекордна по бедствия, но и по отдаденост на тези, които спасяват животи

За мен винаги е огромна чест да отличавам представители на българската нация, които със своя личен и професионален път дават достоен пример за отговорност и за трудолюбие. Това заяви в речта си след награждаването на проф. Николай Петров президентът на Република България Росен Плевнелиев, цитиран от Фокус. Държавният глава отбеляза няколко щриха от биографията на началника на ВМА: "Проф. Петров е завършил Висшия медицински институт във Варна, специализирал е във Франция, Швейцария и САЩ. Автор е на четири самостоятелни научни разработки, има над 170 публикации в специализираната научна медицинска литература."

Президентът припомни и че през 2014 година е бил избран за вицепрезидент на Световната асоциация по интравенозна анестезия. "Не на последно място, проф. Петров достойно и отговорно изпълни задълженията си като служебен министър на здравеопазването в един труден за нацията момент. Радвам се, че такива хора работят за България и дават пример за своята висока хуманност, отдаденост на нацията и професионализъм", заяви президентът Росен Плевнелиев.

Плевнелиев: 2014 г. бе рекордна по бедствия и аварии, но и по отдаденост на тези, които спасяват човешки животи

Изминалата година отново изправи България пред небивал брой природни бедствия. Наводненията се превърнаха в изпитание за мнозина наши сънародници, които загубиха свои близки, домовете си, надеждата си за спокоен и щастлив живот на любимото място. 2014 година бе рекордна по бедствия и аварии в новата ни история, но тя бе и рекордна по мъжество и отдаденост на тези, които отдавна пред очите на нацията спасяват човешки животи. Това каза президентът на Република България Росен Плевнелиев по време на церемонията по награждаваен с орден „За гражданска заслуга“ втора степен на пожарникарите Васил Петров, Иван Иванов, Петко Вишев, Драгомир Гайдев, Пламен Пенев и доброволците Владислав Димитров и Мирослав Маринов.

"В миговете, в които се изправяме пред подобни бедствия, които никой не е чакал, които винаги сме казвали - "няма да ни се случи", именно в тези мигове се показва истинската съпричастност, истинското сърце и истинската доблест на тези, които подават ръка в труден момент - рискуват живота си, за да подадат ръка", заяви Плевнелиев. Той изказа своята гордост от това, че мнозина българи са протегнали ръка и направили всичко, за да помогнат на пострадалите.

"Неслучайно българските доброволци бяха отличени и като европейски граждани на годината. Благодарен съм на министъра на вътрешните работи, който има инициативата и сърцето да предложи на Държавния глава, тези наши невидими герои да бъдат тук, в "Гербова зала" заедно с нас, за да бъдат отличени", посочи още Росен Плевнелиев. Президентът се обърна към отличените, отбелязвайки ,че това, което са направили не е било заради светлината на прожекторите, а защото са отговорни, мъжествени и посветени на своята работа хора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини