Честита ви банята на Сюлейман Великолепни

Мачовци в Бургас се готвят за туристическия сезон като репетират на английски: "Да ви изтъркам ли гърба?"

Жалба за старата им баня е налегнала жителите на най-новите бургаски квартали- "Ветрен" и "Банево". Става дума за банята на Сюлейман Великолепни, построена от владетеля в знак на благодарност, че навремето тук излекувал подаграта си. Сега тази баня е ремонтирана и възстановена, приказно красива е, и отваря като атракция за новия сезон. Но поколения бургазлии, които всяка събота и неделя са идвали тук с майките и бащите си, за да се изкъпят в нея, малко тъгуват и се връщат назад във времето, когато за да ти кажат "Честита баня" трябваше да платиш 2 лева и 40 стотинки, а за да ти изтърка гърба теляк - 2 лева.

Всеки жител на квартал "Ветрен", има своя спомен и своята весела история за едно време, когато вътре се влизало с налъми и джапанки, клиентите се поливали с тасове, като загребвали вода от каменни урни. А от гъстата бяла мъгла в помещението изплувала мощната фигура на теляка или телякинята и гръмко нареждали да се обърнат, за да им изтъркат гърба и ръцете.

"Теляците още ги имаше, когато станах кмет на Ветрен", разказва наместникът Христо Кунчев.- "Веднъж когато ходих на баня, телякът имаше страшно много работа. Отказах се да чакам и тъкмо вече си тръгвах, когато той дойде, и ме завари в коридора. Накара ме да се върна и даже не ми взе бакшиш, един вид да се извини за закъснението", завършва Христо Кунчев.

Всички тъгуват и за старите строги и смешни наредби, изписани на табели, указващи че "Времето за събличане, къпане и обличане трае един час", както и че е забранено къносването, внасянето на стъклени бутилки, и е задължително - ползването на джапанки.

Къносването през 80-те години бе популярно- жените оцветяваха косата си с маска от къна "Рубина" и два жълтъка. Процедурата отнемаше поне три часа, защото маската трябваше да престои на главата минимум два часа.- спомнят си с умиление старите бургазлийки.

"Не че си нямаме баня у дома. Всички къщи тука си имат бани. Но друго си беше да отидеш в старата баня и да се покиснеш в басейна, да си похортуваш с някой авер, а после да пийнете някъде биричка или по една ракия, ако е зиме", разказват баневци. Покрай банята, всички си наливаха и минерална вода от чешмичката отпред. Така идването до баните бе "две в едно" - хем си тръгваш къпан, хем запасен с минерална вода до другата неделя. Чешмичката е построена наново. Сега е даже по-голяма, с цели девет крана, така че да не става опашка за минерална вода.

Допреди няколко години банята още работеше. Но понеже мъжкото крило се посрути, та остана само женската. Тогава направиха разделение. Половината дни от седмицата- мъжка баня, другата половина- женска. Тогава местни зевзеци разказваха, че в древността на същото място е имало селище - Аква Калиде, прочуто с минералните си извори. Легендата гласяла, че тук идвала на бани и императрицата - съпругата на император Тиберий. "Тогава обаче банята не е била разделена на мъжка и женска, та не са я връщали в неделя", гласяха лъкардиите.

Сега, от тази пролет, банята ще бъде превърната в туристическа атракция. Това радва местните хора, които се надяват да привлекат туристи от Слънчев бряг в живописния си квартал. Мнозина се стягат да отварят кафенета и сладкарници с разни глезотии и да захлебят покрай посетителите.

Местните мачовци ще правят класация на най- красивата чужденка, посетила Банята на Сюлейман Великолепни. Някои даже са започнали да учат на английски фразата "Да ви изтъркам гърба, моля?".

На по-късен етап, тук ще се изгради римска баня с топъл и студен басейн. Тя ще си е за местните хора.
"Какво тъгувате, старата беше допотопна", секват романтиката няколко жени от "Банево". И припомнят как в последните месеци множество нечистоплътни роми атакували басейна на старата баня. В 10 часа сутринта водата отгоре вече била покрита с мръсотия.

Банята на Сюлейман е изцяло реставрирана, като е спазена точно оригиналната й визия. Облицована е с мрамор и характерната за Ориента керамика. От общината в Бургас коментират, че идеята им е обектът да се превърне в модерен културно-туристически център. Над античните разкопки се изграждат модерни пасарелки, по които туристите да преминават. В процес на работа е обособяването на малък амфитеатър със стъклен под, който е разположен точно пред банята на Сюлейман. Вътре в самата сграда, която ще бъде превърната в музей, посетителите ще могат да гледат 25-минутен филм, създаден на базата на 3D мапинга. Той ще повежда туристите на една виртуална разходка във времето от траките и легендата за Свещения извор на трите нимфи-изцелителки, през римската епоха - до времето на Сюлейман Великолепни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини