Менда Стоянова: 16 млрд. лева дълг се отнасят за 3-годишен период

Категорично не е вярно това, което твърди Румен Гечев. (Виж Румен Гечев: Управляващите ни загробват с 16 млрд. зад гърба на парламента) Начинът, по който се иска ратификацията на договора за заем от 16 млрд. лева, е същият, по който са се искали ратификациите и досега.

Това заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова в кулоарите на Народното събрание, съобщи БГНЕС.

Тези 16 млрд. лева, за които той говори, се отнасят за 3-годишен период, каза Стоянова. По думите на Гечев обаче, за тази година вече са изтеглени 8,1 мрлд. лева, а никъде в света няма практика един парламент да разписва отсега празен чек за следващите две години, тъй като това би обезсмислило приемането на бюджета за 2016 и 2017 година.

Според Менда Стоянова 14 млрд. лева са нужни, за да се рефинансират стари дългове. Дългът не ражда дефицит, каза Стоянова и обясни, че става дума за нов инструмент, програма за финансиране на дълг, който се използва за първи път и чието нормативно основание се намира в закона за държавния бюджет и е инструмент на Европейския съюз.

Няма никаква спешност, колегите ще могат да си кажат мнението, каза още Менда Стоянова, въпреки че заседанието на комисията е насрочено за 16:15 минути днес, а дневният ред е получен от депутатите късно снощи, като самият договор е в размер на 170 страници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини