Надуваемото пиле с лице на Тръмп пристигна в Сан Франциско

Съдът отмени глоба на шофьор, карал насрещно в аварийната лента на магистрала „Марица“

Засилени проверки на тирове и автобуси за застраховка и винетка

Майстори от Габрово участват в инициативи на Националния музеен комплекс АСТРА в Румъния

Гришо и Никол разменят ласки в Сен Тропе (СНИМКИ)

Участието в ERM II засега се отлага Целта е партньорите да са сигурни, че финансовият ни сектор е стабилен, а рисковете са управляеми

Д-р Дечо Дечев: Приех поста в НЗОК, защото мисля, че ситуацията по-тежка не може да стане

Румен Порожанов: Все още не е ясно как точно чумата по животните е дошла у нас

МВнР: Няма данни за пострадали българи при стрелбата в Торонто

Александър Симов: „Визия за България” е за цялостна реорганизация на държавата 20% от най-богатите у нас взимат 8 пъти повече от 20% от най-бедните

Кое докарва мъжа в прединфарктно състояние, а жената в предоргазмено?

Лампази на кило Заради генералите извън армията, званието стана диагноза

120 полицаи се командироват всеки месец в „Слънчев бряг”

Макрон наредил реорганизация на канцеларията си след случая с президентския охранител, бил протестиращи

Очаква се днес да бъдат взети втори проби за чума по животните в село Болярово

Каролев и Главчев надвикаха Кадиев: Заемът ще обслужва стари дългове

Нов заем от 8 млрд. евро ни идва като гръм от ясно небе – обявен 5 минути преди Бюджетната комисия. Винаги като ти пробутат нещо в последния момент, значи нещо не е наред. В моята практика не е познат случай да се сключва заем с четири банки за три години напред за обслужване на външен дълг. Това каза пред bTV депутатът от БСП Георги Кадиев по повод нападките между управляващи и опозиция за новия заем от 16 млрд. лева.

Някои са професори по спекулации, а не по финанси и им идва в повече стабилизацията, която вече е факт в държавата. Материята е сложна, но се вижда, че става дума за рефинансиране на стар дълг в размер на 12 млрд. и за финансиране на дефицит от този период – 3 години, в размер на близо 6 млрд. С тези аргументи контрира депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев.

Сигналът, който даваме на света е, че България в следващите 1-2 години няма да си покрива стари задължения, а ще ги рефинансира.

„Вчера в това, което е казал Румен Гечев, че на всеки българин се пада 10 000 лева дълг, няма почти нищо вярно“, намеси се финансистът Владимир Каролев. Министърът на финансите наистина не е трябвало да го прави в последната минута, но иначе няма нищо тайно. Първо, още ноември месец бе въведена процедура по избор на банки, които да направят финансирането за 2015 г. Четири банки са избрани да направят мостовото финансиране и да издадат първата облигация по програмата за 2015 г. За всяка нов облигация ще има нов конкурс“, продължи Каролев.

В този момент настъпи спор с Кадиев, който настоя, че няма да има нови конкурси и че с определените банки ще се работи до 2017 г.

„Говориш, без да си запознат с фактите. Нищо подарено няма“, заявиха Каролев и Главчев към Кадиев.

„От програмата на Министерството на финансите се разбира, че дългът се увеличава само с 2% за 3 години докато при управлението на Орешарси дългът се увеличи само за 1 година с 2%“, каза Главчев.

Георги Кадиев заяви, че това не е вярно и че ако сега сме на 27% дълг, след три години отиваме на 35%. „Вие не можете да смятате“, обърна се той към Главчев.

Експертният разговор премина в лют спор на тема откъде идва дефицитът. Според Кадиев дефицитите са от разходи, направени не в социалната сфера. Икономическият министър стои една седмица в Азербейджан, каза още Кадиев.

„Замина в неделя и се върна във вторник. Вие в БСП толкова много лъжете, че…вие сте крайни популисти. Що говорите като не знаете“, отговори му очевидно ядосан Каролев.

Спорът между двамата премина и в темата за спрените и пуснати влакове.

Заемът се налага, защото нямаме икономика, защото министърът и съветникът му до мен (посочи Каролев), не си вършат работата, отсече Кадиев. Да направят така, че да има икономически ръст и бюджетен излишък, с който да се плаща дългът.

По време на управлението на БСП фалира една банка, ей това направихте, каза накрая Главчев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.