Операция "Червей" - Сотир Цацаров: Обвинения ще има. Премиерът е прав (ОБЗОР)

„Обвинения ще има. Когато прокуратурата предприеме действия в тази насока, те няма да останат скрити.“ С тези думи главният прокурор Сотир Цацаров отговори дали ще има привлечени под отговорност за разработка „Червей“. Помолен да коментира и думите на премиера по случая, Цацаров каза: „Ще излезе, че министър-председателят е казал нещата такива, каквито ги мислим и аз, и вие.“

Главният прокурор уточни, че се проверяват нарушения в няколко насоки - образуването на делото, разрешението за СРС, срока, мотивите и прилагането му. Имало данни, че СРС са прилагани в регионални дирекции на МВР. Още не е ясно дали е изнасяна информация. Искани били обаче всички способи на СРС, включително и белязане, което се ползва за маркиране на банкноти при корупция. „Какво ще бележиш в компютърна информационна система с химически средства? Вътре (в „Червей“ - б.а.) е съчетание от нещо, което очевидно някой е измислил, за да даде законова форма на опита да проникне в тази система, и в същото време тотално неразбиране на закона“, заяви Цацаров. Той подчерта, че за прокуратурата няма значение на каква длъжност е съдията, разрешил СРС-тата.

Разпитвали се всички „по веригата“. Любопитно е, че единият документ за образуване на „Червей“ бил анонимен, а другият носел името на шеф на областна дирекция без подписа му.

Сотир Цацаров заяви, че службите „упорито“ не искат регистър на СРС заради „железния контрол“.

Разсекретяват доклада на Рашков за ВСС

„От доклада на Бойко Рашков (шеф на Бюрото за контрол на СРС - б.а.) разбрах, че не е ставало въпрос за подслушване на хора. Г-н Рашков ще направи доклада във вариант, който да бъде разсекретен и да бъде изпратен на ВСС.“ Това обясни председателят на парламентарната комисия по контрол на СРС Димитър Лазаров.

Междувременно днес се занима със скандала „Червей“, като изслуша самия Рашков при закрити врати. Преди това пред репортерите той заяви, че констатациите в доклада били „сериозни“. Искането за прилагане на СРС не е било съгласувано с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, а бюрото било сезирано за нередности от инспектората на МВР през декември м.г. Данните насочвали към нарушения в разрешаването и прилагането на СРС.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини