ГЕРБ иска „справедлив“ процес за Цветанов във ВКС

Депутатите от ГЕРБ настояват бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който е осъден на две инстанции, да получи справедлив процес. В декларация на парламентарната група, прочетена от Цвета Караянчева, се призовават всички политически сили и органите, формиращи общественото мнение в държавата /без да посочват кои са те - б.р./ “да проявят обективност и да спрат целенасоченото дискредитиране на един политик, придобило формата на лична вендета, вместо на обективна оценка за работата му”.

На въпрос на “Труд” къде откриват необективност в решенията на магистратите от ГЕРБ отвърнаха, че не твърдят такова нещо. “В нашата декларация няма и дума срещу съдия или прокурор”, обясниха от управляващата партия. Но в декларацията определят осъдителната присъда за Цветанов „като напомняща за присъдите на комунистическия трибунал, познат в историята като Народен съд".

В понеделник Софийският апелативен съд потвърди осъдителната присъда от 4 години затвор на Цветанов за това, че не е разрешил шест пъти използването на СРС срещу бившия ръководител на БОП-Велико Търново Орлин Тодоров. Предстои делото да бъде гледано и на трета инстанция - от Върховния касационен съд.
Според ГЕРБ оценката за Цветанов я давали избирателите, които продължавали да гласуват за партията, както и партньорите от Европа и САЩ.
В декларацията на ГЕРБ се припомня, че скандалът с подслушванията, за които е подсъдим Цветанов, тръгнал от анонимен сигнал, разпространен от тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев.

Според ГЕРБ през последните две години медийно-политическият кръг “Хохегер” лансирал внушения, които имали за цел да сатанизират Цветанов и по този начин да отслабят партията на изборите. 

В отговор на декларацията Съюзът на съдиите призова управляващите да не казват как да се решават делата, а да направят реформа в съдебната система.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини