Ремонт на кабинета - не по-рано от есента

Ремонт на кабинета „Борисов 2" може да има чак след като изтече една година от управлението, т.е. наесен, вероятно след местните избори. Това се разбра от думите на заместник-министър председателя по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова.

„Потенциалът за развитие на правителството в кадровия му състав е все още неизчерпан и перспектива от около една година ще даде шанс на всички, които искат да направят нещо положително." Така Бъчварова отговори на въпрос на „Труд" дали е дошло време да се изпълни заканата на Борисов да сменя министри, които изостават от темповете на работата.

Бъчварова даде положителна оценка на правителството. Тя заяви, че оптимизирането на администрацията се налага заради необходимостта от съкращаване на бюджетни разходи. Средният процент съкращения е 10%, но имало ведомства, в които той е много по-висок. Бъчварова поздрави министър Петър Москов за това, че бързо е предложил конкретна и смислена стратегия за реформа.

„До средата на 2015 г. всички оперативни програми ще бъдат одобрени от Европейската комисия", каза вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев. „За момента имаме различия за оперативните програми "Околна среда" и "Региони в растеж" за типовете инвестиции, за подпомаганите градове. Ще дебатираме, докато е необходимо, за да постигнем условия, които ще съответстват на потребностите на България", каза Дончев.

Според него правителството е доказало, че "има право да съществува - не защото няма друго, а защото работи". "Зачотът е взет", заключи Дончев. Кабинетът е минимизирал риска от загуба на евросредства от "очакваните стотици милиони до 27 млн. лв.". От 1 млрд. евро, платени през 2014 г., 42% бяха платени през първите 100 дни управление, добави Дончев.

„Ще направя всичко възможно този, който си мисли, че не е достатъчно чут, да бъде чут. Но няма да приема да получавам нареждания, от който и да е кабинет извън правителството", заяви социалният вицепремиер Ивайло Калфин по повод критиките на работодателските организации, че не се съобразява с аргументите им срещу повишаването на осигуровките и минималната заплата.

Като свой успех Калфин отчете старта на дебатите по пенсионната реформа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини