Москов: Ще спра кранчето на парите, които не отиват по предназначение

Националната здравноосигурителна каса вече ще има задължението да изследва и закупува при най-добри условия за пациентите услуги от лечебните заведения. Това ще се случва при ясен критерий, защото в момента има такива лаборатории, при които 70% от изследванията са върху здрави хора. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов.

Здравният министър е на дебата „Възможности за по-добро лечение на сърдечносъдовите заболявания“. Той се състои в парламента и е под патронажа на председателя на 43-тото народно събрание г-жа Цецка Цачева. Форумът е организиран от „Труд“, Дружеството на кардиолозите в България, Българското дружество по кардиохирургия и Българското дружество по интервенционална кардиология.

Петър Москов посочи, че това означава не само допълнителен разход от нашите пари, но и възможност за увреда на пациента, включително инвалидизация или смърт. Резултатът от дейността трябва да бъде един от ясните критерии, по които НЗОК разглежда цялата поредица от инвазивни лаборатории, посочи министърът. Според него това е цялата философия на здравната реформа, а именно да се финансира резултат.

Задължението касата да изследва и закупува при най-добри условия услуги за пациентите от лечебните заведения е заложено в проектозакона за здравното осигуряване, който вече е разпределен на парламентарните комисии, посочи Москов. На въпрос колко са лабораториите, които са правили такива изследвания върху здрави хора той отговори, че това не е въпрос на тайни статистики или негово мнение, а на ясен протокол от кардиологичното дружество.

Когато сключването на договори с тези лаборатории стане при ясни критерии, тогава нещата се променят, категоричен бе Москов, като според него това не е в полза просто на НЗОК или на бюджета, а в полза на пациентите. На въпрос кой ще извършва проверките и ще установява фактите, Москов обясни, че в промените са заложени съвместни проверки на НЗОК, Агенцията за медицински одит и лекарския съюз. Държавата и обществото ни дават достатъчно добро финансиране, а резултатите са далеч от европейските стандарти, посочи Москов. "Ако сериозна част от парите не отиват по предназначение и без резултат върху нашето здраве, то този кран трябва да бъде спрян", обобщи намеренията си министърът.

Той добави още, че в момента тече промяна на регистъра на инвазивната кардиология. "Има ред излишни неща и такива, които ги няма - например проследяване какво се е случило с един пациент, след като той е претърпял такова инвазивно изследване. Каква е здравната му съдба", каза Москов. Процентът смъртност може да бъде един от критериите, но поредицата е дълга, като въпросът е строго професионален и ще бъде решен от гилдията и управляващите, каза той.

65,1% от смъртните случаи в България през 2013 година се дължат на сърдечносъдови заболявания. В последните години постигаме намаляване на тези стойности, но те все пак остават средно два пъти по-високи от средните показатели за Европа и в пъти по-лоши от тези на развитите европейски държави. Тази статистика отбеляза в своето изложение пред политици, лекари, пациентски организации и журналисти в началото на дебата министър Москов. Дискусията се провежда в Народното събрание и е под патронажа на председателя на парламента Цецка Цачева.

Министърът обяви пред гостите, че са необходими целенасочени усилия и те са заявени в концепцията за реформи в здравеопазването, където е дефиниран акцентът още от профилактичните програми до най-високо специализираните манипулации в тази връзка. Извън закона трябва да се изчистят две неща, разясни Москов – до каква степен сериозното финансиране, което върви по линията на кардиологията е адекватно на ефективността, както и работата на координираните усилия на кардиохирурзите и кардиолозите. Едното от тези направления има решение в законопроект, за другото сме насреща за нормативни промени, каза на лекарите Москов.

У нас близо 2 милиона души страдат от високо артериално налягане, отчете в своето обръщение и Цецка Цачева. Трябва да се противопоставим на тази статистика, но това изисква общи усилия на лекарите, цялото общество има с какво да бъде полезно – тук политиците сме в дълг да помогнем, пое ангажимент Цачева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини