Първа бежанска атака по Марица (обзор)

Първа бежанска атака по река Марица регистрира Граничната полиция.

Шестима сирийци наели лодка с весла в Турция. Тръгнали да форсират държавната ни граница посред нощ, но се забили в остров край Свиленград. Лодката се разцепила и се напълнила с вода, а нелегалните емигранти затънали до кръста в кал между храсталаците.

Бежанците се развикали за помощ на английски. Чул ги наряд на Граничната полиция. Униформените повикали на помощ аварийноспасителен екип на пожарната.

Наложило се пристигналите огнеборци да включат прожектори, за да осветят острова. С лодка и въжета те изтеглили на борда един по един затъналите чужденци. После ги откарали до брега по двама на курс. На твърда земя зъзнещите от студ нелегални получили одеяла и чай и кафе, за да се стоплят.

Корабокрушенците не носели документи и се представили за сирийци. Най-оправният от чужденците, който се представил за Яшар, с жестове и смесица от различни езици обяснил, че той и сънародниците му бягали от войната в родината си и от безчинствата на „Ислямска държава“. Униформените натоварили групата на джип и я отвели към транзитния център в Елхово, където трябва да се установи и самоличността на бежанците.

Граничните полицаи отбелязаха, че това е първият случай на нелегално форсиране на Марица от Турция към България с лодка. Повечето емигранти предпочитали пътеките по зелената граница.

Граничните полицаи заловили над 2000 бежанци през януари т.г. на браздата между Турция и България в Свиленградско. Те са предимно сирийци, афганистанци и пакистанци.

"Сред прийомите са скатаване под влекачите на тирове и в самите ремаркета. Турските гастарбайтери крият свои роднини в багажниците и под седалките на автомобилите си на път към Западна Европа", обясниха дългогодишни граничари.

Има и няколко случая нелегалните емигранти да се крият в товарни вагони.

Очакванията са, че през пролетта и лятото ще се увеличи и бройката на опитващите да пресекат нелегално от Турция у нас. Затова предстои между пунктовете Капитан Андреево и Лесово по границата с Турция да се изгради нова 82-километрова ограда. Тя ще е с няколко метра по-висока, по-широка и добре вкопана.

ВОЙНА
Над 3,8 млн. избягаха от Сирия

Над 3,8 млн. са бежанците, избягали от Сирия от началото на конфликта, според данни на Върховния комисариат за бежанците на ООН. Турция досега е приела на своя територия над 1,7 милиона бежанци. Сраженията около Кобане през последните месеци предизвикаха поток от около 200 000 бежанци в Турция. Южната ни съседка преди месец отвори най-големия си бежански лагер, който ще приюти 35 000 бежанци от сирийския град Кобане. Повечето от сирийците в Турция живеят извън лагери, понякога на улицата или в гета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини