Прапраплеменницата на Левски: Не ми хареса филма за Дякона, това не беше моя Васил Левски

Искам да забравя този филм. Видях един малък човек в лицето на Васил Левски и на останалите образи, които бяха представени. Дълбоко съм потресена от тази четиричасова подигравка с историята, с българското. На няколко пъти очите ми се пълнеха със сълзи от обида и тъга. Много съм разочарована. Това не беше моят Левски. Това каза пред bTV Христина Богданова - прапраплеменницата на Васил Левски.

Филмът на режисьора Максим Генчев „Дякон Левски”, чиято премиера се състоя в понеделник, разбуни духовете, като в социалните мрежи не спират дебатите за лентата с преобладаващо негативни коментари.

Един от най-силно критикуваните моменти от филма е този, в който Апостолa псува на майка. Вероятно е можел да ругае, но аз имам друг поглед за човешкия аспект на Левски, заяви Христина Богданова.

"Левски е толкова жив, интересен, вълнуващ образ. Tук беше една мижитурка. Исторически абсолютно недостоверно. В днешния ден ми е изключително важно да си припомня за какво този човек даде живота си. Човек, син, брат, другар, родолюбец, вероятно е имал своите страхове и тревоги, но въпреки това е имал кураж и смелост да продължава напред. Делото му е незабравимо”, посочи Христина Богданова.

Тя обясни, че повече от 400 души са се свързали с нея и „не можете да си представите колко е важен Левски за хората". "Пишат стихове за него, отделят години за него, за да разберат живота му. А във филма видях един малък човек в лицето на Левски и останалите хора. Всъщност Апостола ни завеща да живеем достойно”, коментира още прапраплеменницата.

За нея е огромна чест да носи черти на Васил Левски. Богданова донесе в студиото кичур от косите на Васил Левски и ги подаде на водещия Антон Хекимян да го подържи.

"Днес трябва да си припомним онова, за което този човек даде живота си. Човек, син, брат, другар, родолюбец. Вероятно е имал своите притеснения и страхове, но е имал куража да направи това, което е направил", каза още Богданова.

На днешната дата, а не на 19-и, според историците, преди 142 години е обесен Апостола на свободата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини