Протестиращите в Шарково се разграничиха от политическите партии

Голям залък Какво обичат да си похапват световните лидери

Близо 240 преселници без документи задържаха в Турция

Премиерът Борисов откри „Арена Шумен“ (СНИМКИ) През август стартира "Хемус" от Белокопитово до Търговище

ВМРО чества в Смилево годишнината от Илинденското въстание

Руските балерини отслабвали с бяло вино

„Арена Шумен“ – впечатляваща архитектура и функционалност

И днес не взеха втора проба за чума в Болярово

Гръцка туристка падна от лифта в Драгалевци, няма опасност за живота й

Протести в Австралия заради мерките срещу нелегалната имиграция

Нови случаи на африканска чума по свинете в Румъния

Откриха следи от аварията във Фукушима в калифорнийско вино

Щракнете перфектното селфи час преди залез Дръжте телефона на нивото на лицето или малко по-нагоре, никога отдолу

Али Хаменей: Преговорите с Вашингтон ще бъдат очевидна грешка

Волен Сидеров с контрапроверки по морето

Валери Симеонов оглави временна анкетна комисия за енергетиката

Снимка: БНТ

Народното събрание създаде временна анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката към 31 януари 2015 г., съобщи „Фокус”. Тя ще бъде председателствана от председателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Предложението за създаването на комисията бе внесено от депутата от АБВ Кирил Цочев и група. Вносителите посочват, че тежестта на ситуацията, в която сектора се намира, се свърза повече с липса на прозрачност при взимане на решения, с лошо управление на държавните дружества и неупражнен финансов контрол, в много случаи – и с надмощие на частни и корпоративни интереси над държавната политика и професионалната логика.

Според тях в българското общество, включително и между политически сили се формира един парадоксален обществен консенсус – всички отчитат ситуацията в енергийния сектор като изключително трудна, тежка, изискваща спешни и адекватни действия за стабилизиране, рестартиране, реанимиране, но въпреки това няма радикални и решителни действия за реформиране на сектора.

Те отчитат и оповестеното по време на посещението на американския държавен секретар Джон Кери решение на САЩ да изпратят свой експерт като съветник в българското енергийно министерство и да участват с представители в работна група по енергийна сигурност, докато заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шевчович е водил разговори в Москва „за възможностите за енергийна сигурност в Югоизточна Европа след отказа от реализация на „Южен поток” също обуславя необходимостта от установяване на текущото състояние на сектора и на големите енергийни проекти, в които България участва.

Комисията ще работи два месеца.

Вносителите си поставят за цел да се даде отговор на въпросите относно това какво е състоянието на българската енергетика, кои са причините за това състояние и адекватно ли е било управлението на сектора като цяло и на електроенергийната система на страната.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.