Печатар от БНБ по делото "Костинброд": Винаги се печатат повече бюлетини от поръчаните

„Винаги има годни бюлетини, които остават. Има един израз в полиграфията: за да стигне тиража, трябва да остане.“ Това обясни в Софийския градски съд печатарят от БНБ Божидар Василев. Той бе разпитан като свидетел по делото за откритите 350 000 бюлетини в печатница „Мултипринт“ в Костинборд по време на парламентарните избори през 2013 г. Василев уточни, че е участвал в печата на бюлетините на последните избори през 2014 г. в печатницата в БНБ. „И там се получи надтираж, който се унищожи“, заяви той.

Подсъдим за аферата „Костинброд“ е бившият главен секретар на Министерския съвет от служебния кабинет "Райков" Росен Желязков. Той стана обвиняем, след като полицаи и прокурори нахлуха в „Мултипринт“ и иззеха всички бюлетини, които не са разпратени до районните избирателни комисии. Свидетелят Василев бил повикан от разследващите като специалист печатар да присъства на акцията. Той обясни, че тогава видял и годни, и негодни бюлетини. По 50 броя в кочан обаче нямало. Именно по толкова трябва да бъдат сортирани изборните книжа, за да са готови за експедиция. „В „Мултипринт“ имаше брак. Това е абсолютно нормално“, заяви печатарят. И допълни, че всяка печатна машина дава брак. Правилото било, че ако трябва да отпечаташ 5 списания, е нужно да заложиш поне 10.

На 19 март Желязков ще даде обяснения. Преди това на страните в процеса ще бъдат предявени веществените доказателства. Тъй като е трудно в съдебната зала да се доставят всички 350 000 бюлетини, предявяването им ще стане в склад на спецсъда, където се съхраняват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини