Университетска лаборатория помага на бизнеса

Новата BG икономика е съвместна рубрика, подкрепена от ТехноЛогика, с твърдото убеждение, че общестгвото ни има нужда от примери на проспериращи български фирми, които доказват на младите хора, че има възможности за достойна реализация в България.

Те са новият облик на българската икономика и техните постижения осмислят тежката цена на прехода, вдъхват надежда и национално самочувствие.

Всеки петък ще представяме компании, които реално допринасят за растежа на икономиката ни. Те не са големи, не са популярни в общественото пространство, но са изключително витални, пазарно ориентирани, изпълнени с иновации.

Българска лаборатория вече 18 години е в услуга на родните предприятия. Това е

„CAD/CAM/CAE в индустрията” - научноизследователската лаборатория на Техническия университет (ТУ) София. Тя е създадена през 1988 г., а от 1993 г. работи по проекти с индустриални партньори. От тогава функционира като самостоятелна единица със собствена финансова издръжка, идваща от проекти. В началото лабораторията, наричана накратко 3C Lab, работела с чуждестранни клиенти. Към българските се насочила през 1997 г. по време на тежката финансова криза, когато старите родни фирми се разпадали и в помощ на новите се притекла „CAD/CAM/CAE в Индустрията”.

CAD/CAM/CAE са наименованията на дейностите, които обхваща - компютърно проектиране и производство, както и инженерни симулации. В основата на лабораторията са разработването на нови продукти, тяхното оптимизиране и развитие. Първите стъпки по създаването на един детайл са изцяло виртуални. Преди да се приведе във физически вид, трябва да има яснота как ще изглежда и какви са параметрите му. Така се минимизират грешките и разходите. Клиентите възлагат на 3C Lab етапите от идеята до създаването на прототип на продукта.

Ръководител на 3C Lab от 1993 г. е проф. д-р инж. Георги Тодоров. Той е роден в Хасково. Висшето си образование получил в ТУ София, където завършил магистратура по приложна математика с направление робототехника. Скоро след това започнал работа като асистент в Машинно-технологичния факултет и постепенно се изкачвал по стълбицата. Сега освен ръководител на лабораторията е и декан на факултета.

Екипът на 3C Lab е съставен от 12 души. Ядрото му се състои от няколко опитни специалисти, а последните попълнения са 23-годишни студенти. Когато младежите натрупат опит в лабораторията и завършат образованието си, отиват да работят в предприятията, а на тяхно място идват нови студенти. Този модел създава работни места вътре в университета.

В момента в екипа са включени 7 студенти по магистратура в специалност Компютърно проектиране и технологии в машиносторенето. Един от тях е 24-годишният инж. Цветомир Панталеев, който е стажант в 3C LAB от година. „Някои клиенти поръчват да създадем цялостната структура, други искат да оптимизираме готов детайл. Второ поколение инженер съм, следвам стъпките на родителите си. Мечтата ми е един ден да развивам собствен бизнес”, споделя амбициозният младеж.

На стаж в 3C Lab е и инж. Петър Шишков. Той е на 23 г., учи заедно с Цветомир и също се стреми към кариерно развитие. „Предпочитам да нямам свободно време за сметка на работата, за да научавам повече неща. Професията ми харесва, защото не е монотонна”, признава Петър.

Лабораторията разполага с 5 машини за бързо прототипиране, като всяка си има област на приложение. Те са осигурени през последните 5 г. и в тях са инвестирани 4 млн. лв. по различни европроекти. Средствата не идват от университета, а лабораторията намира партньори, които да я съфинансират.

Единствената машина в България за бързо прототипиране с двойна точност се намира в 3C Lab. Тя работи с добавяне на материал и прави детайли от пластмаса. Изходният й материал представлява нишка, която се разтапя и се нанася чрез дюзи.

Друга от машините позволява направата на метални детайли и е единствената такава не само в България, но и в региона. Лазерен лъч разтапя прахообразния изходен материал, а температурата в зоната на лъчение е 1600 градуса. С тази машина 3C Lab участва в проект за изкуствена кост, за който създава много лек и здрав детайл от титан.

Последната машина, с която лабораторията се снабдила, работи с отнемане на материал. Тя позволява изработка на прецизни детайли от керамика. В 3C Lab се използва за създаване на импланти и най-вече зъбни мостове.

„CAD/CAM/CAE в Индустрията” разполага и със специален скенер. След като зъботехник ръчно направи модел на имплант, той може да бъде сканиран и след това директно изработен.

Проф. Тодоров разкрива, че 3C Lab е сред 10-те най-добре технологично оборудвани лаборатории в Европа. Освен с качествени машини тя разполага и със софтуер на световно ниво с различно приложение. Партнират си с различни доставчици, за да могат да предложат на клиентите подходящо за техните нужди, оптимално решение. А студентите се запознават с различните софтуерни продукти, които се използват в областта. „Един от най-модерните софтуери, с които разполагаме, е SolidWorks, който изцяло ни е дарен от фирма „ДиТра”. Благодарение на 150-те инсталации, които получаваме от тях, нашите студенти могат да го ползват по всяко време. С ДиТра си сътрудничим много активно. Те са нещо повече от търговци - организират множество инициативи за академичния свят и света на индустрията и имат философията да ги обединяват”, казва проф. Тодоров.

Най-дългогодишният клиент на 3C Lab от България е фирма „Спарки Елтос”. Сътрудничеството им датира от 1997 г. Един от големите им проекти е за ударна машина, която две години била номер едно в света в своя клас. За нея обрали редица награди и златни медали и регистрирали два патента. Друг клиент на лабораторията е предприятието „Бъдещност” в Чирпан. Заедно с него развиват производствени машини и създават разпределители. 3C Lab работи и с фирма „Сенсата”, която държи над 60% от световния пазар за термични сензори за автомобили. Развитието на тези сензори става в Ботевград, където фирмата има предприятие с над 3000 човека. За тях лабораторията е изпълнила цяла серия оптимизации. „Насочваме завършващите при нас инженери за работа точно в такива предприятия, но почти всички търсят работа в София. В България се случват много хубави неща, които не се отразяват от медиите, затова е добре, че я има тази рубрика”, споделя впечатленията си професорът.

„CAD/CAM/CAE в Индустрията” печели проекти в конкуренция от целия свят. Един от най-големите проекти на лабораторията е за мотокари в Тайван. Всичките им 1500 части, с изключение на двигателите, са проектирани в университета.

В момента се изгражда лаборатория, която ще е разширение на 3C Lab. Целта пред екипа е да поддържа най-високо ниво на обучение и изследвания, да продължава да помага на компаниите в България и да създава неща, които правят живота по-добър. „Претоварени сме, но това ни прави щастливи. Хората ми са млади и ентусиазирани, получават добро възнаграждение и най-важното е, че имат шанс да работят на световно ниво“, разкрива специалистът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес