Горанов: Оптимист съм, че предложението за дълг ще мине

Оптимист съм, че предложението за дълг ще мине. Имаме добра комуникация с всички партньори с правителството. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, съобщи БГНЕС.

Преди това Горанов проведе среща с ПГ на Патриотичния фронт. "Комуникацията с ПФ е много по-добра след днешния разговор", каза той и добави, че патриотите поискали аргументи за размера на сумата на дълга.

"Ако не получим подкрепа, няма да може да си плащаме сметките. Ако държавата не си осигури механизъм да си плаща сметките, тя няма да може да си ги плаща. Сборът на дефицита плюс дълга, който трябва да се рефинансира е 9 млрд. евро, аз предлагам 8 млрд. лв.", каза той.

Относно това, че някои от партньорите очаквали част от тази сума да се използва за инвестиции, Горанов посочи, че всяка година бюджетът е около 30 млрд. лв. и голяма част от него се използва за инвестиции.

По повод на това дали вече има повторни суми, като вече изплатени падежи, заложени за дълга, Горанов отвърна лаконично, че нито един, който е правил емисия не се изказва, всички други, които не са го правили, да продължават да го правят. Никоя държава не участва сама, а използва банки за посредници при емитирането на дълг, коментира финансовият министър.

Горанов посочи, че вече е говорил с БСП по темата за дълга.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини