Лекарствата за деца с онкохематологични заболявания стават безплатни

Лекарствата за деца с онкохематологични заболявания стават безплатни, съобщава bTV.

На 15 февруари, на световния ден на борба с рака, стана ясно, че в най-големите болници в страната животоспасяващите лекарства за деца с онкологични заболявания са изчерпани. Затова родителите в продължение на месец се опитвали да се свържат с Министерството на здравеопазването, но без успех. Миналата седмица те призоваха от ефира на „120 минути” за среща с министъра.

Четири дни по-късно последва и срещата в министерството на здравеопазването, макар и отново без министъра. „На първо време изключително много съжалявам, че толкова много време ви е отнела кореспонденцията”, заяви началникът политическия кабинет Руслана Петрова.

В министерството представители на Сдружение „Деца с онкохематолотични заболявания” обясниха, че става дума за лекарства, които нямат заместители, не могат да бъдат заменени с нищо друго, а през 2010 г. са изчезнали и от българския пазар. Налагало се родители да ги купуват от чужбина.

„В крайна сметка решихме, че както Фондът може да закупува тези лекарства, които не са регистрирани, има тази възможност, отсега нататък да закупува всички лекарства за децата с онкохематологични заболявания, които в момента не са регистрирани и болниците няма как да се снабдят с тях”, обеща директорът на фонда за лечение на деца Павел Александров.

Децата с онкохематологични заболявания в България са около 150.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини