Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента Радев опровергава Цветан Цветанов

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

Румен Петков: Битката с корупцията е жизненоважна за България, но не трябва да се преиграва Това би имало обратен ефект

И чиновниците с право на стачка

Чиновниците да могат да стачкуват ефективно, като спират да работят. Това предвиждат промени в Закона за държавния служител, които ще бъдат обсъдени в понеделник от правителството, работодателите и синдикатите в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Освен това с проекта се дава право на синдикалните организации на държавните служители да сключват колективни трудови договори с шефовете на институциите, в които работят.

Според сегашното законодателство стачката в администрацията може да е само символична – с лентички и плакати. Още през 2005 г. Съветът на Европа обаче се произнесе, че по този начин България нарушава 2 конвенции на Международната организация на труда и Европейската социална харта. Промените първоначално щяха да бъдат направени през 2010 г., но тогава така и не бяха приети. Сега социалният министър Ивайло Калфин ги внася отново.

Чиновниците ще могат да стачкуват ефективно в два случая – ако бъде нарушен колективният трудов договор или ако не може да се постигне съгласие по условията в него. За да не се блокира обслужването на гражданите и фирмите, служителите ще подписват споразумение, което ще гарантира “задоволително административно обслужване през време на стачката”.

Забраната за стачка остава за МВР, Министерството на отбраната и магистратите. Висшите служители (главни секретари, шефове на дирекции) също няма да могат да спират работа и ще могат да стачкуват само символично.

При обсъждането на проекти на експертно ниво и синдикатите, и работодателите са възразили, че правото на стачка на държавните служители трябва да се уреди в Закона за уреждане на колективните трудови спорове, а не в Закона за държавния служител.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.