Светлозар Лазаров: Битовата престъпност е намаляла с 10 на сто (обзор)

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров в понеделник във Велико Търново разкри рецептата, благодарение на която засега оцелява при трето правителство.

"Не съм се родил с този пост. Но разковничето е в резултатите от дейността на МВР. Имаме 10 % спад на битовата престъпност, както и пошаване на разкриваемостта през 2014 г. Постигнахме завидни резултати в борбата с наркотрафика", изтъкна Лазаров.

Той посочи конкретни данни, като подчерта, че през миналата година е иззет 1 тон хероин, докато през 2013 г количеството е било едва 228 кг, а през 2012 г-85 кг. Прибрани са и над 50 тона марихуана. "Ударихме организирани престъпни групи, включително и килъри", подчерта Светлозар Лазаров.

Главният секретар на МВР добави, че му е трудно да прогнозира действията на президента Росен Плевнелиев за оставането му на отговорния пост с влизането в сила на новия Закон за МВР от вторник.

Лазаров не пожела да коментира случая "Лясковец". Той припомни, че операцията от март миналата година, която завърши с един убит спецполицай и трима ранени при опит за обезвреждане на въоръжения до зъби Петко Петков, вече е в съдебна фаза. "Думата вече е на прокуратурата и съда. В МВР бяха извършени няколко проверки, но няма да коментирам резултатите от тях. Има наказани служители, дори и в СОТБИ", каза Лазаров.

На въпрос колко, кои и защо са наказани, той препрати репортерите да питат пресцентъра на МВР. Запитан дали се чувства отговорен за кървавата баня в Лясковец, Лазаров отсече: "Не съм длъжен да отговарям на всички, които се изявяват по медиите. Още тогава предложих на министъра на вътрешните работи своята оставка. Цветлин Йовчев не я прие, а множеството проверки по случая не установиха нарушение в работата на главния секретар. С нетърпение чакам делото срещу стрелеца да влезе в съда."

Той коментира, че проблемът "Лясковец" е с голяма давност и грешки са били допуснати от предходни полицейски ръководители при издаването на разрешителните за оръжията на Петков. По твърденията, че служителите на СОТБИ имали застраховки "Живот" за по 10 000 лв, Лазаров каза, че не той прави такива застраховки. "Времето ще покаже дали ще пожелая да се срещна с майката на убития спецполицай Емил Шарков. Уважавам скръбта на близките му. По-голям длъжник се чувствам към семействата на други четирима загинали при изпълнение на служебния си дълг колеги", обяви Лазаров.

Той припомни, че трагедиите са с полицаи при охрана на границата, за загинал в катастрофа при преследване на опасни престъпници в София, както и на паднал от покрива на сграда край язовир "Искър". "При тези случаи враговете ми могат да намерят повече дефицит и да ме атакуват", призна Лазаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини