Детеубиецът Пламен Йоргов не е помилван, обявиха от президентството

Във връзка с публикации в пресата и електронни сайтове, в които се твърди, че с президентски указ е помилван осъденият Пламен Йоргов, прессекретариатът на държавния глава заявява, че информацията в статиите категорично не отговаря на истината.

Пламен Йоргов продължава да изтърпява наказанието доживотен затвор без замяна, което търпи от 1999 г., когато с президентски указ смъртното му наказание е заменено с нововъведеното в правната ни система ново най-тежко наказание - доживотен затвор без замяна. Оттогава осъденият е подавал многократно молби за помилване към различни вицепрезиденти, всички решени с отказ. Настоящата Комисия по помилването е разгледала общо пет негови молби. Последната е отхвърлена през септември 2013 г. Оттогава не е постъпвала молба за помилването на този осъден.

Комисията по помилването заявява, че подробна информация за помилването и непомилването на осъдени лица се намира на нейната електронна страница и в периодичните отчети за нейната работа. Това са официалните източници на информация по тези въпроси, както и официалните изявления вицепрезидента и на председателя на Комисията.

Когато е издаден указ за помилване, Комисията го оповестява в отчета си, като сочи номера на указа, датата на издаването му, мотивите си да предложи осъдения да бъде помилван, обстоятелствата около извършеното от него престъпление и развитието му в хода на изтърпяване на наказанието. Видно от отчетите на Комисията, продължителността на изтърпяване на едно наказание не е било считано никога за мотив за помилване.

Предстои да излезе годишният доклад за дейността на Комисията за третата мандатна година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини