Красен Кралев: Тежката гемия на спорта прави завой

От 20 години заговори ли политик за спорта, ако няма какво да каже, започва с масовия спорт. Който у нас винаги е низ от безлични кампании и масовки, в които се харчат (и се усвояват) много пари.

Когато стана министър, Красен Кралев бързо демонстрира добро познаване на материята и намерение да заложи на детския и юношеския спорт като основен приоритет. За някои вероятно това също е прозвучало като поредно размахване на знамето на масовия спорт. Но засега се оказва, че не е така. Най-вече заради първите действия на екипа в Спортната палата.

С ясното намерение да обърне тежката гемия на българския спорт Кралев обеща и нов закон за спорта до края на годината. Като замени гоненето на медали на всяка цена с движение, понякога и срещу течението, но и срещу нагласите, които властват сред повечето спортни хора. Дори срещу убеждението им, че точно техният спорт е най-важен и по дефиниция парите от държавата никога не им стигат.

Една от най-важните битки на Кралев към момента е да работи така, че бъдещият спортен резерв на нацията да получи повече шансове за изява и за целенасочени тренировки, в по-добри бази.

„Здравето е по-важно от медалите", каза министърът за „Труд", което прозвуча повече смело и по-малко популистки. Но му предстои да отстоява политики, която няма как да зарадват всички спортни хора. И ще дойде моментът, в който няма как да няма и недоволни.

Никой в обществото няма да се разсърди на Кралев, ако на предстоящата олимпиада Рио 2016 не се представим по-добре от трагичното участие в Лондон през 2012-а. Но пък явно са отстояни новите принципи на работа. На реално залагане на детско-юношеския спорт, към който с разрешението да се правят спортни клубове в университетите се прибавя и студентският - люлката на спортните игри в нормалните страни.

Новата схема на финансиране на федерациите увеличава тежестта при формиране на бюджетите по спортове съобразно представянето на младите спортисти на големи шампионати. Така е и при елита - вместо повече мъже и жени, ще се подкрепят повече надежди. Най-после се дава задължителният бонус на колективните спортове като най-интересни и социални. Започналата проверка на 1414-те спортни клуба също „бие" в тази посока - акцент и пари ще има за тези, които работят по-добре и с повече подрастващи. Вместо държавата да си отглежда абсурдни клубове с по един треньор и един състезател. И не между другото - спортното министерство се договори с колегите си от просветата занятията в прословутия трети час по физическо възпитание в училищата да може да се води от треньори и специалисти по отделните спортове, а не само от учители.

Нормално е в обявения приоритет да има и подводни камъни. Такъв е видимото бързо „пренастройване" на някои федерации, които като ехо на министъра бързо обявиха, че детско-юношеският спорт е бил и ще бъде най-важният за тях. А само допреди няколко месеца някои от тези централи едва ли ги е интересувало колко малчугани са участвали в държавните им първенства.

Затова ще е полезно и показателно властта да бръкне по-дълбоко в протоколите на републиканските шампионати за последните 5 години. Така ще разбере и види в кои спортове вниманието към подрастващите е традиционно и къде - конюнктурно.

Ако се случи това, може и да предизвика бури от недоволство. Които дори да опитат да променят новия курс на тежката спортна гемия. По-важното е обаче накъде и как я води капитанът.

Ключов е въпросът с базите

Как ще се управляват 33-те големи обекта в „Национална спортна база" ЕАД е ключов въпрос за всяка спортна власт. Защото тук се балансира по тънък лед между чисто търговските интереси на държавното търговско дружество и възможностите на клубове и федерации да плащат непосилните на места наеми. Също така е много важно „Арена Армеец" да заработи по-активно и да носи повече приходи. Независимо дали от състезания, или от други прояви.

Рано е да се каже какви ще са резултатите от персоналните промени на много равнища в НСБ ЕАД, оглавена от Пламен Манолов, и назначението на Николай Ишков за шеф на „Арена Армеец".

КАЗУС

Горещият картоф е стадионът на ЦСКА

Най-горещият картоф, който трябва да поеме и удържи Красен Кралев, безспорно е въпросът със стадиона на ЦСКА в Борисовата градина. Клубът и привържениците му са много чувствителни, дори прекалено, когато стане дума за арената. Казусът е оплетен, защото ЦСКА вече има договор за стадиона с държавата, по който определено е неизрядна страна до момента. В същото време Александър Томов обявява наличие на чужд богат инвеститор, който бил готов дори да строи нов стадион на същото място.

Няма съмнение, че на министъра ще му се наложи като фокусник да реши казуса така, че „червените" да са доволни и законите да бъдат спазени.

Шефът на атлетиката Добромир Карамаринов:

Вдъхва и заслужава доверие

Сто дни не са толкова много време и най-важното, което трябва да направи Красен Кралев като спортен министър, със сигурност тепърва предстои. За изминалия период мога да кажа само позитивни неща за него. Без да влизам в подробности, ще заявя, че е човек, който държи на думата си и на когото може да се вярва. Иначе казано - вдъхва доверие и заслужава доверие. Ако продължи така, сигурен съм, че ще остави ярка положителна диря в българския спорт.

ИДЕЯ

Кампания свързва бизнеса със спорта

Министерството на младежта и спорта стартира програма, целта на която е чрез образователна програма да стимулира бизнеса за инвестиции в спорта. Кампанията ще протече в София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе, Бургас и Велико Търново, а амбицията на Красен Кралев е да се включи във всички места с лекции и лични контакти с бизнеса. И в крайна сметка спортът да получи финансова подкрепа под формата на донорство, спонсорска реклама и други инициативи за директно подпомагане на клубове и федерации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи