Борисов от конгреса на Дончева: Първанов, не си единствен!

Премиерът напомня за новата си роля на умеещ да прощава обединител

Навръх Сирни Заговезни премиерът поиска прошка от трибуната на конгреса на формацията на Татяна Дончева "Движение 21". Не е характерно за Борисов да посещава чужди партийни форуми. Надали единствено неделният ветровит и мрачен софийски следобед с не особено добри условия за спортни активности е единствената причина премиерът да присъства на мероприятието. Зад проявата обаче не стои някаква стратегия, а по-скоро конюнктурни цели.

Именно денят за прошка е най-добрият повод Борисов да напомни за новата роля, в която е влязъл през последните месеци - на широкоскроен политик, който умее да прощава, на консенсусен играч, бягащ от конфронтация обединител. Празникът, а и посланията, които отправи премиерът, както и самото му присъствие на партийния форум бяха именно в тази посока. Нещо повече, Борисов ясно демонстрира, че има партньори не само в парламента, но и извън него.

Компанията на Борисов също не бе случайно подбрана. Придружаваше го столичният кмет Йорданка Фандъщова, която явно също искаше да демонстрира добро отношение към един свой евентуален опонент на предстоящите местни избори. Най-логичният ход за Дончева е именно да потърси внимание в изборната надпревара в София, където всъщност е концентрирана голяма част от електората на "Движение 21".

В случая не само празникът е от значение. Контекстът, в който попада мероприятието, е ключов. През последните няколко седмици ГЕРБ е в тежка отбранителна позиция около дебатите за дълга. На Борисов все още му е трудно да осигури подкрепата на партньорите си в управлението дори и с най-тежката заплаха - оставката. Патриотичният фронт все още се дърпа, a АБВ е с особено мнение. А дори и реформаторите изразяват критики към поведението на финансовия министър Горанов. По въпроса за дълга правителството претърпя комуникационен неуспех. Управляващите така и не успяха да убедят широката общественост в безалтернативността на инициативата.

Дебатите около дълга пък позволиха на БСП да влезе в добра опозиционна форма и да нанесе удар върху кабинета. Левицата успя да измести ДПС от ролята на основна опозиционна формация, в която партията на Лютви Местан влезе около инициативата за вот на недоверие на министър Петър Москов. ДПС този път остана в сянката на своя бивш партньор.

В отговор на всичко това попада посещението на Борисов на конгреса на "Движение 21". Чрез присъствието си на партийния форум премиерът видимо легитимира новия проект на лявото пространство. От една страна, след подадената ръка на АБВ и разбиването на монопола на БСП в лявото легитимирането на "Движение 21" е втори камък в градината на Столетницата. От друга пък - топлите отношения, демонстрирани на конгреса между Борисов и Дончева, са силен намек към непослушните леви партньори в управлението. Посланието е ясно: "Първанов, не си единствен."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи