Божидар Лукарски: Със скандалите му върви като по вода

Вместо по вода на икономическия министър Божидар Лукарски определено му тръгна по скандали. Първият гръмна от приятелски огън мигом след като изтече информация, че той ще поеме Министерството на икономиката. Гражданският съвет на Реформаторския блок директно призова Лукарски да се откаже от поста, защото “кандидатурата е крайно неподходяща с оглед на неговото образование, професионален опит, капацитет и способност да се справи със задачите в сектора, които произтичат от програмната декларация”. Под тази декларация подпис сложи и сегашният образователен министър проф. Тодор Танев.

В отговор Лукарски се сравни с европейски величия. “Преди да стане президент на Франция, Никола Саркози беше министър на икономиката - юрист. Преди да бъде избрана за изпълнителен директор на МВФ, Кристин Лагард беше министър на икономиката на Франция - отново адвокат по професия. Сигурен съм, че са разчитали на перфектен екип от експерти икономисти - нещо, на което ще разчитам от колегите в Реформаторския блок, чиято кандидатура съм”, написа Лукарски във фейсбук.

Министърът е родом от Перник, завършил е НГДЕК и после право в Софийския университет. Работил е в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол към Министерството на икономиката, а в Агенцията за обществени поръчки е бил външен експерт. “Така че имам самочувствието, опита и знанията да поема поста на икономически министър, който е по-скоро мениджърски и координационен, отколкото чисто икономически”, заключи новоизбраният министър.

След 100 дни власт Лукарски обеща две големи чуждестранни инвестиции. Китайци напирали към индустриалната зона „Тракия“ за изграждане на логистичен център. А датчани, занимаващи се с производство и търговия, проявявали интерес към зона Божурище”.

Като голям успех Лукарски открои успешното разрешаване на казуса „Кльостерс-Цемеко“. Решението струва на България над 2 млн. евро, платени на немското правителсто, но срещу него страната ни бе извадена от черния списък за инвестиции на немски фирми у нас.

За да извади фирмите “на светло“, ведомството на Божидар Лукарски настоява за вдигане на прага за регистрация по ДДС, който в момента е 50 хил. лева. „Според европейската директива прагът е 100 хил. евро. При нас може би не е приложим толкова висок", обоснова се икономическият министър. Според него основната ни сила в износа са нашите IT специалисти, а не вино, плодове и зеленчуци, макар че изнасяме и от тях.

Друг успех на икономическото ведомство според министъра му е предприетите мерки за обезопасяване на асансьорите. Готвят се законодателни промени за паспортизация на асансьорите, “така че да се знае всеки асансьор в страната на колко години е, в какво техническо състояние е и кой го поддържа“. От началото на мандата министерството е проверило 250 асансьора, от които от експлоатация са спрени 25.

Ведомството роди и идеята за създаване на ново звено в Агенцията по метрология, което да следи за техническото състояние на хидросъоръженията. Новата структура ще гълта 4 млн. лева годишно и в нея ще работят около 90 души.

С кого и защо до Америка

Една от големите загадки в първите 100 дни на министър Лукарски бе служебна или частна е била триседмичната му визита в САЩ, започнала на 19 декември м.г. От ведомството му първо казаха, че посещението е работно. После министърът каза, че бил командирован. А още по-после обясни, че е бил в отпуск в останалото време от 24 декември до 5 януари. Лидерът на ДСБ Радан Кънев открехна още завесата: "На Ива (Ива Йорданова, с която Лукарски живее на семейни начала - б.р.) семейството живее в Америка, така че... надявам се да е свършил добра работа и да си е починал добре."

Йорданова е известна на публиката и от тв конкурса "Умна и красива" в "Шоуто на Слави". Както и с това, че при служебния кабинет стана зам.-шеф на Агенцията за българите в чужбина. След съмнения, че дължи израстването си на връзката си с лидера на СДС, подаде оставка и обяви, че ще се кандидатира за шеф на агенцията, но после се отказа, за да не продължат спекулациите.

Драгомир Стойнев, икономически министър в кабинета “Орешарски”:

Препоръчвам на министър Лукарски да бъде много по-решителен в употребата на държавни инструменти за насърчаване на растежа. Нека да продължи реформата на външноикономическите ни представителства, която аз започнах, и да назначи на 20-те нови пазара, които идентифицирахме, качествени хора, които да работят за интереса на българския бизнес. Добре е, че това управление продължи да надгражда нашия пакет за намаляване на административната тежест. Да спре раздържавяването във военнопромишления комплекс и да извади НИТИ в Казанлък от списъка за приватизация.

Корман Исмаилов, депутат от Реформаторския блок:

Икономиката е много важна от гледна точка подобряването на бизнес средата и премахването на пречки и режими пред бизнеса. Министърът остава малко в сянката на другите по-големи проблеми, като например дълбоките проблеми в енергетиката и съдебната система. Но затова пък има спокойствието да работи и резултатите ще са видими в рамките на една година.

Ферихан Ахмедова, депутат ДПС:

Не съм видяла нито едно законодателно предложение на министерството, което да допринесе за икономическия растеж и за генериране на повече инвестиции. А именно това трябва да е главната задача пред министъра. През цялото време се приемаха закони за разделянето на мегаминистерството на три, а реформите в икономиката останаха на заден план.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи