Путин разказвал вицове и се шегувал на срещата с чуждите медии

Колумбия ще стане първият „глобален партньор“ на НАТО от Латинска Америка

Шест души са ранени при сблъсъци в мигрантски лагер на остров Лесбос

Мария Захарова: Следствието по полет МН17 игнорира данните на Русия

Путин: Великобритания обвинява Русия „във всички смъртни грехове“

Тръмп смята, че срещата със Северна Корея все пак може да се състои

Днес е Черешова задушница, почитаме паметта на починалите

Ученик откри стрелба по време на изпит в Индиана, обезвреди го учител

“Левски” през 2017/18: Седем стъпки към Десетата

На 26 май 2018 да почерпят

Плътско познание с Джилиън Андерсън

НАСА ще строи завод за ракети на Луната

Макрон пред Путин: Дълбоко вярвам, че историята и съдбата на Русия са в Европа

Матю Нимиц: Няма окончателно решение по спора за името на Македония

Кучето Ричи, което откри хероин за 12 млн. лв. Пратката пътувала от Турция за Белгия в ТИР, натоварен с чували теракол

След санирането няма да се налагат ремонти

Хората, които са се съгласили панелният им блок да се санира, няма защо да се безпокоят за довършителни работи в жилищата си. Строителят е длъжен след монтирането на нова дограма да възстанови стените във вида, в който са били преди това, заяви регионалният министър Лиляна Павлова на информационна среща за санирането със софиянци.

Освен това, дори да се наложи контруктивно укрепване на сградата, задачата на строителя не завършва само с подновяване на заварките – той ще трябва и да възстанови стените в стария им вид, каза шефът на дирекция „Контрол по строителството” в Столичната община Влади Калинов.

Много хора на срещата бяха обезпокоени от начина, по който ще се прави конструктивното обследване на сградата. Софиянец беше убеден, че за да се види дали заварките не са корозирали, трябва да се разбие всеки панел. Калинов обаче го успокои, че фирмите отдавна разполагат със специални уреди, които откриват корозията, без да се налага стената да се разрушава.

„Там, където балконите са остъклени, стига да не се нарушава габаритът на сградата, това се счита за допустимо в рамките на закона. Тогава се подменя само дограмата на съответния балкон”, каза министър Павлова. Тя обясни, че ако балконът е надграден, работата на фирмата, която прави обследването, е да определи неговата устойчивост. Другото важно нещо е балконите да изглеждат еднакво.

В София вече има 110 новорегистрирани сдружения на собствениците, а 18 от тях са подали документи в общината, за да кандидатстват по програмата. 9 вече са одобрени и предстои подписване на договори с тях, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. В същото време общината е задвижила няколко процедури за избор на фирми.

В страната обаче има и по-напреднали сдружения. За 22 блока вече има подписани договори между местната власт и Българската банка за развитие и те на практика трябва да изчакат само общината да избере фирма, за да започне обследването и санирането. Други 40 блока имат подписани договори с местната община, а в цялата страна вече има 750 регистрирани сдружения на собствениците.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.