Каан Урганджъоулу ще се жени Коварният Емир от "Черна любов" е със солидно образование

От Шумен до сцената на X-Factor във Финландия Викторио Ангелов стига до първото си живо предаване

Сръбският министър на отбраната отмени посещението си в Хърватия

Урфа е първият християнски град Регионът в днешна Турция и днес пази православни манастири и църкви

Заловиха бракониери с 1000 метра мрежи

Рокер избяга от полицаи, захвърли мотора си край Монтана

Легион от свищовски студенти превзе Колизеума на античния фестивал Натале ди Рома

Джеймс Камерън смята да заснеме още четири филма “Аватар”

Уникати от гаража: Шуменски бизнесмен вае купи от авточасти Валери Балабанов-Барни майстори по 10 месеца наградите в памет на приятеля си

“Природозащитници” искат да живеят в частна собственост

Адвокат Емануил Йорданов пред „Труд” за арестувания за бомбата на мача: Извършителят е преценил, че най-благоприятно за него е да се предаде в полицията

С биберон и козе мляко хранят 3-те мечета в Парка над Белица, ще ги пращат в Гърция, за да оцелеят

Цвета Караянчева: Нека президентът да каже да спрем ли санирането и магистралите

Корнелия Нинова: Задържането, 5 часа на улицата с белезници, е повече показност, отколкото съдържание

Португалската легенда Шимао Саброса ексклузивно пред “Труд”: Никой не може да смени Стоичков в Барселона

Плевнелиев: Ще изслушам всички аргументи по теми за допитване до българския народ

Готов съм да чуя всички аргументи по различни потенциални теми, които да бъдат подложени на референдум. Вярвам, че допитването да българския народ ще доведе и до по-висока активност по време на избори. Това отбеляза президентът Росен Плевнелиев по време на срещата с ръководството на Патриотичния фронт в рамките на традиционния „месец на политическите консултации“ с парламентарно представените политически сили.

Държавният глава и представителите на Патриотичния фронт споделиха виждането за това, че референдумът е много добра форма за допитване до обществото. „Никой не бива да подценява българския народ и неговата просветеност и информираност“, подчерта Росен Плевнелиев.

На провеждащите се за трета поредна година консултации с парламентарните сили президентът Росен Плевнелиев подлага на обсъждане пет основни теми: ключови реформи, които са на дневен ред през 2015 година; референдум за правата на гражданите и за промени в изборното законодателство; въпроси на регионалната и международната сигурност; отбрана и въоръжени сили; кризи и природни бедствия.

По време на срещата реформите в редица сектори бяха откроени като ключови в политическия дневен ред за 2015 година.

„Не трябва нито за минута да забравяме, че 2015 г. е много важна за усвояването на средства от европейските фондове както от стария, така и новия програмен период до 2020 година“, категоричен беше президентът Плевнелиев.

По време на разговора от Патриотичния фронт отново подчертаха позицията си по отношение на задължителното гласуване. „Ще инициираме промяна в Изборния кодекс – задължителното гласуване да бъде въведено възможно най-бързо и то да стане факт по време на местните избори“, заяви Борис Ячев от ПФ. От коалицията изразиха резерви спрямо въвеждането на мажоритарен елемент на парламентарни избори, както и по отношение на въвеждането на електронно гласуване.

Представителите на ПФ се обявиха още за засилване на диалога и откритостта на дебатите по предлагания от кабинета план за емитиране на нов дълг до 2017 година. Парламентаристите подчертаха и „сериозното изоставане в темповете на реформите в сектор „Енергетика“ и в съдебната система. От ПФ считат също така, че преодоляването на демографската криза трябва да намери приоритетно място в българската политика, а процедурите за приемане на имигранти от Украйна с български произход трябва да бъдат облекчени.

От Патриотичен фронт споделиха категоричната позиция на държавния глава за необходимостта от модернизация на българските Въоръжени сили, като беше подчертано тежкото моментно състояние на българските Въоръжени сили. От Патриотичния фронт предложиха формирования от състава на Въоръжените сили да участват по-активно в преодоляването на последиците от природни бедствия, а така също и в превенцията срещу масовото изсичане на горски масиви.

Президентът Росен Плевнелиев отново изрази надежда по време на мандата на 43-то Народно събрание да бъде законово уредено функционирането на редица служби от сектор „Сигурност“. Държавният глава напомни още, че са наложителни промените в Закона за водите, които да регламентират собствеността на водните съоръжения, за да бъде ясно постановена отговорността за тяхното поддържане. Представителите на ПФ бяха категорични, че там където бъдат констатирани нарушения в стопанисването на водоемите, трябва да бъдат прекратявани вече сключените концесионни договори.

Президентската институция и занапред ще остане платформа за идеите на парламентарно представените сили, увери президентът представителите на Патриотичния фронт. „Подкрепям провеждането на принципен диалог между партиите, защото всички се уморихме от скандали и безпринципност през изминалите две години“, каза още държавният глава по време на срещата.

Консултациите на държавния глава продължават с представителите на „Български демократичен център“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.