Министерството на културата: В Класическата гимназия няма следи от азбест

В Класическата гимназия няма и следи от азбест, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата във връзка с въпроси на журналисти и запитвания на родители, дали е установено наличие на азбестови влакна в стени и помещения на сградата на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" на ул. "Баба" в столичния квартал "Модерно предградие".

Според резултатите от извършените изследвания и анализ на прахови проби било видно, че в ремонтираната с европейско финансиране училищна сграда няма каквито и да е следи от азбест.

Анализите на прахови проби от въздуха в помещенията били извършени от експерти в специализираната дирекция „Аналитични лабораторни дейности” на Национален център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Резултатите от измерванията и заключенията на експертите от Национален център по обществено здраве и анализи са публикувани и на сайта на Министерството на културата.

В момента преподавателският колектив и ръководството на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" (НГДЕК) подготвят предстоящото поетапно възобновяване на учебния процес в реновираната с европейски средства сграда на училището на ул. "Баба".

Със съдействието на Столична община сградата на бившето 13-то основно училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий" № 63 до Женския пазар ще се запази като филиал на Класическата гимназия. Както вече бе съобщено, в него ще се провежда профилираното обучение на учениците от 11-ти и 12-ти клас на НГДЕК, а целта е да се използва пълноценно и капацитетът на преподавателите от СУ „Св. Климент Охридски” и от БАН.

Филиалът на ул. „Св. Св. Кирил и Методий" дава възможност в перспектива да се пристъпи и към въвеждане на по-ранен прием на ученици в престижното учебно заведение, с оглед на засиления интерес към класическото хуманитарно образование.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини