Шведски изтребител „Грипен“ се разби след сблъсък в ято птици

Борисов: Експертна група в парламента да предложи решение за „Олимпик“ Нека да обмислим внимателно какъв прецедент ще създадем, призова премиерът

Хванаха гастролиращ рецидивист в момент на кражба 33-годишният бил издирван от ред дирекции за кражби и взломове

Установено е нарушение в диагностично-лечебния процес на родилката, починала в УМБАЛ-Плевен през юли месец

Средната стойност на загубите за застрахованите в „Олимпик“ ще е 200 лв. Гаранционният фонд ще плати щетите по Гражданската отговорност, но не и полиците

„Левски“ тренира без Вашчук

Тежка катастрофа затруднява движението на АМ „Тракия”

Младеж за втори път изнасилва възрастна жена 19-годишният бил съден като непълнолетен за изнасилване на същата жена

Лекарският съюз в Сливен: Всеки е невинен до доказване на противното

Ремонтите в някои училища и детски градини в София ще продължат и след 15 септември

Заместник-председателят на КФН Ралица Агайн подаде оставка (СНИМКИ)

Евакуираха над 40 души от сградата на Социалното подпомагане и данъчната служба в Казанлък заради изтичане на газ

„Майкрософт“ спряла руски кибератаки срещу политически организации в САЩ

Канадският премиер Джъстин Трюдо ще се бори за втори мандат

Иран показа първия си изтребител собствено производство (ВИДЕО)

Отхвърлиха иск на фондация срещу община Пловдив за замърсен въздух като неоснователен и недоказан

Окръжният съд в Смолян отхвърли иск срещу община Пловдив за замърсен въздух като неоснователен и недоказан, съобщиха от пресцентъра на съда.

На 134 страници, състав на Окръжен съд – Смолян постанови решение по делото, придобило известност като „делото за замърсения въздух на Пловдив”. Съставът събра доказателства, съдържащи се в 25 тома за период от 10 месеца, през които са проведени 5 заседания, изслушани 9 основни, допълнителни и комплексни експертизи и при участието на 127 страни по делото.

В резултат на това, предявеният иск от Фондация „Асоциация за европейска интеграция и права на човека” и 127 физически лица срещу община Пловдив бе отхвърлен като неоснователен и недоказан.

Искът бе за осъждането на община Пловдив да преустанови бездействието, да предприеме ефективни действия за опазване на околната среда и чистотата на атмосферния въздух в община Пловдив, като в срок от шест месеца след влизане в сила на съдебното решение осигури достигане на нормативно допустимите нива /концентрации/ на фини прахови частици в атмосферния въздух. Аналогичният иск срещу РИОСВ – Пловдив бе оставен без разглеждане като процесуално недопустим.

За да постанови този резултат съдът прие, че независимо от наличието на замърсяване на въздуха в Пловдив над допустимите норми, още преди завеждането на колективния иск, община Пловдив е утвърдила набор от краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки, които са изпълнявани в хода на делото, изпълняват се и в момента, част от които вече са реализирани. Такива мерки са приемането на нова организация на движението в града, озеленителни мероприятия и др., които според заключенията на вещите лица реализирани в комплекс, ще възстановят качеството на въздуха в града в допустимите норми. В заключение, съдът прие, че в случая не се касае за бездействие, а за предприети в съответствието със законодателството в Република България в тази насока комплексни мерки, при което искът срещу общината е неоснователен

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.