Отхвърлиха иск на фондация срещу община Пловдив за замърсен въздух като неоснователен и недоказан

Окръжният съд в Смолян отхвърли иск срещу община Пловдив за замърсен въздух като неоснователен и недоказан, съобщиха от пресцентъра на съда.

На 134 страници, състав на Окръжен съд – Смолян постанови решение по делото, придобило известност като „делото за замърсения въздух на Пловдив”. Съставът събра доказателства, съдържащи се в 25 тома за период от 10 месеца, през които са проведени 5 заседания, изслушани 9 основни, допълнителни и комплексни експертизи и при участието на 127 страни по делото.

В резултат на това, предявеният иск от Фондация „Асоциация за европейска интеграция и права на човека” и 127 физически лица срещу община Пловдив бе отхвърлен като неоснователен и недоказан.

Искът бе за осъждането на община Пловдив да преустанови бездействието, да предприеме ефективни действия за опазване на околната среда и чистотата на атмосферния въздух в община Пловдив, като в срок от шест месеца след влизане в сила на съдебното решение осигури достигане на нормативно допустимите нива /концентрации/ на фини прахови частици в атмосферния въздух. Аналогичният иск срещу РИОСВ – Пловдив бе оставен без разглеждане като процесуално недопустим.

За да постанови този резултат съдът прие, че независимо от наличието на замърсяване на въздуха в Пловдив над допустимите норми, още преди завеждането на колективния иск, община Пловдив е утвърдила набор от краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки, които са изпълнявани в хода на делото, изпълняват се и в момента, част от които вече са реализирани. Такива мерки са приемането на нова организация на движението в града, озеленителни мероприятия и др., които според заключенията на вещите лица реализирани в комплекс, ще възстановят качеството на въздуха в града в допустимите норми. В заключение, съдът прие, че в случая не се касае за бездействие, а за предприети в съответствието със законодателството в Република България в тази насока комплексни мерки, при което искът срещу общината е неоснователен

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини