Мним адвокат изплува в афера с подкупен следовател

Да започне отначало заради мним адвокат дело срещу следовател и адвокат, осъдени за подкуп. Това искане е направил градския прокурор на София, стана ясно във Върховния касационен съд.

Следователят Боян Боянов е осъден на година условно по обвинение, че е прибрал 500 лв. рушвет, за да прекрати разследване за кражба на касетофон от автомобил. Посредник в корупционната сделка бил адвокат Атанас Колев. Той също получи условна присъда от 6 месеца. Според искането на градския прокурор обаче по време на делото за рушвета подсъдимият Колев бил защитаван от лъжлив адвокат. Става дума за небезивестния Константин Томов. През 2011 г. той бе задържан за имотни измами. Тогава разследващите установиха, че шест години по-рано той се е вписал в списъка на защитниците във Велико Търново с фалшива диплома за завършено "Право" в УНСС.

Именно заради това ново обстоятелство градският прокурор е поискал ВКС да възобнови процеса срещу следователя и адвокат Колев. Не на същото мнение обаче се оказа вчера неговият колега от Върховната касационна прокуратура. Той заяви, че искането не е основателно. Защитата се противопостави:
"Подсъдимите са били без адекватна защита. Липсва юридическа правоспособност на защитника на подсъдимия Колев“.

ВКС ще се произнесе до месец.

Константин Томов сега е клиент на спецсъда заради имотните измами. Подсъдима с него е съпругата му Иванка, която също се вписала като адвокат с фалшива диплома.
Висящо дело за присвоен апартамент има и срещу следователя Боян Боянов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право