Парламентът одобри 16 млрд. лв. дълг (Обзор)

След бурни дебати и обещания в стил “на всекиго по нещо” от страна на финансовия министър Владислав Горанов пет партии подкрепиха ратификацията на договора на кабинета “Борисов 2” с четири банки за емитиране на нов външен дълг в размер на 16 млрд. лева. Изненадващо АБВ, ДПС и БДЦ обърнаха позицията си и заедно с ГЕРБ и Реформаторския блок гласуваха “за”. Депутатите от другата формация, която подкрепя правителството – Патриотичния фронт (ПФ), решиха да се въздържат. Единствено Славчо Атанасов от ПФ гласува “против” заедно с БСП и “Атака”.

За обрата на позициите на трите партии допринесоха Горанов и вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, които заедно с останалите си колеги дойдоха в парламента сутринта, за да проследят дебатите. Заради това заседанието на Министерския съвет бе отложено за петък. Премиерът Бойко Борисов обаче предпочете да не се появява в Народното събрание. Според запознати Борисов можело да дойде, само ако ратификацията на заема не получи подкрепа и се наложи да подава оставка, с каквато заплаши преди време.

Горанов проведе поредица от срещи с депутати от ДПС и БДЦ, за да търси подкрепа за ратификацията. Според запознати финансовият министър е продължил преговорите, тъй като правителството не е искало решението да бъде взето само с гласовете на ГЕРБ и Реформаторския блок. Такава възможност бе създадена в началото на заседанието, когато се регистрираха само 134 души, с което необходимите гласове за одобрението на ратификацията станаха 68.

Докато Горанов правеше совалки между парламентарните групи, Калфин разговаря с народните представители от АБВ – партията, на която е зам.-председател. До тогава хората на Георги Първанов имаха принципна позиция против дълга.

След срещите финансовият министър обяви от парламентарната трибуна, че поне 2 млрд. лв. от планирания дълг няма да се налага да бъдат използвани. В крайна сметка, това не бе записано в ратификацията. А Калфин намекна, че е възможно да подаде оставка. Това предизвика спешно заседание на парламентарната група на АБВ, на което се реши да подкрепят дълга. В същото време депутатът от ДПС Йордан Цонев обяви, че партията му си променя позицията и ще гласува “за”. От БДЦ обясниха подкрепата си към новия дълг с вот на доверие към правителството и обещаха да следят всеки разход.
На първо гласуване съпредседателят на Реформатосркия блок Радан Кънев гласува “против”. След вота той намекна, че е имало намерения ГЕРБ да извади АБВ и Патриотичния фронт от мнозинството. „Имаше множество изказвания от средите на ГЕРБ, които не криеха намерението, че чрез това гласуване ПФ да бъде изваден от мнозинството, може би и АБВ“, коментира Кънев. Той посочи още, че АБВ са „взели завоя“ по отношение на договора по доста странен начин, а патриотите не са успели. „Трябва да изкореним това съмнение, тъй като стабилността на страната има две страни – едната е да гласуваме за финансова стабилност, другата е здравото мнозинство“, коментира Кънев.

В последствие той подкрепи ратификацията на второ четене, за което управляващите решиха да се гледа веднага. Това разгневи БСП, тъй като депутатите обявиха, че имат предложения между първо и второ четене. Депутатът Георги Кадиев искаше редакционни промени в ратификацията, с които да се спази обещанието на Горанов и дългът да бъде намален с 2 млрд. лв. Шефката на парламента Цецка Цачева (ГЕРБ) обаче не подложи предложението на гласуване с мотив, че депутатите не могат да променят международни договори. От БСП мислят да сезират Конституционния съд (КС) за това, но първо настояват президентът Росен Плевнелиев да наложи вето. За внасяне на жалба в КС, ще са нужни и подписите на “Атака”, които основно се интересуваха дали ПФ ще излезе от коалицията, след като ДПС я крепи.

В крайна сметка ратификацията на нов дълг бе гласувана без изменения след 5-часови скандали. А депутат от ГЕРБ коментира, че Горанов е обещал на всекиго по нещо.

Премиерът Бойко Борисов благодари във Фейсбук на всички депутати, които са подкрепили споразумението. „С днешната ратификация не поемаме и лев нов дълг“, пише Борисов. Той припомни още, че дефицитът се е увеличил заради управлението на кабинета Орешарски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини