Пентагонът включи България в плановете за възпиране на Русия

Пентагонът включи България в плановете си за възпиране на Русия. Това заяви зам.-военният министър на САЩ Кристин Уормът пред Конгреса, съобщи ТАСС.

Уормът отбеляза някои положителни резултати от предишната политика на "рестартиране" в отношенията с Русия, но е поставила акцент върху това, че сега "за нас е много по-необходимо да препотвърдим голямото значение на възпирането и нашите задължения по член 5-ти" от Североатлантическия договор".

Става дума за колективната отбрана на страните-членки на НАТО.

Зам.-шефът на Пентагона обясни, че САЩ възнамеряват да "възпират по-нататъшната руска агресия" в Европа, застрашаваща стабилността на континента. По думите й САЩ вече са предприели редица мерки, включително "са осигурили същественото си военно присъствие в страните от Балтика, Полша, Румъния и България".

Уормът докладва, че през последната година САЩ "трикратно са увеличили участието на своите ВВС в патрулирането на въздушното пространство в района на Балтика", разширили са съвместните учения с полските военни летци и 14 пъти са изпращали свои военни кораби в Черно и Балтийско море.

Пред Комисията по външна политика на Сената Кери заяви, че редица европейски страни, сред които Македония, Косово, Сърбия и Черна гора се намират на "огневата линия", когато става въпрос за отношенията между Вашингтон и Москва.

По време не дебатите в Комисия сенаторът Кристофър Мърфи заяви, че Русия буквално марширува в Сърбия и както никога досега "си разиграва коня на Балканите", водейки асиметрична война тук.

"Когато става въпрос за Македония, Косово, Сърбия и Черна гора, както и за страни като Грузия, Молдова, Приднестровието – те се намират на огневата линия", каза Кери, отговаряйки на сенаторски въпрос за руското влияние в Европа. Той се съгласи с твърдението на Кристофър Мърфи, че "Русия води успешна пропагандна война в контекста на украинската криза".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия