Колко струва жена преди век? Как гласуват депутатите, защо поскъпва хлябът според вестниците преди 100 години

Пожари изпепелиха кола, каравана и инструменти Пожарникари спасиха от пламъците къща

Спасиха мечета в Доспатско

Да се завърнеш в твоята смарт къща… Какво е “умен дом” и какви са ползите от него?

Калфин: ОЛАФ трябва да работи заедно с европейския прокурор

Почина най-възрастният човек на света – 117-годишната японка Наби Таджима

Доброволци радват хора в беда Момче с церебрална парализа получи инвалидни количка и стол

Кога адвокатите четат Библията?

Скутер с повече мощ и стил С литър бензин се изминават 48 км

Над половината българи очакват напрежението между Запада и Русия да расте Бележат съществен ръст антизападните настроения

Задържаха 35-годишен мъж, изнасилил 4-годишно дете

Полицаите в Сливен събират средства за лечението на Гергана Зашева

Кампанията “Книги за смет” се провежда днес в пет града

Атентат в център за регистрация на гласоподаватели в Кабул

Словашкият посланик: Една страна не може сама да се справи с международната мафия

Пет колежа ще бъдат преобразувани във факултет и специализирани висши училища

Министерският съвет прие постановление за преобразуване на Техническия колеж в структурата на Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград, в Технически факултет на университета. Преобразуването на колежа се определя от необходимостта от инженерни кадри за шевната индустрия, електрониката и комуникационните технологии и отговаря на увеличеното търсене на инженери, радиоинженери, програмисти, специалисти по електроника и конструктори в регионален и национален мащаб. Проектът е получил положителна оценка с решение на Акредитационния съвет на Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА).

В Техническия колеж се извършва обучение по три специалности от три професионални направления за придобиване на степен „професионален бакалавър“ – „Моделиране, технологии и мениджмънт в шевното производство“, „Електроника“ и „Комуникационна техника и технологии“, като след промяната последната специалност ще се изучава и в магистърска степен. С приетото постановление в преобразуваното звено ще се извършва обучение по още две специалности „Опто- и наноелектроника“ и „Компютърни системи и технологии“.

Правителството прие и решения, с които ще предложи на Народното събрание да преобразува в специализирани висши училища четири други колежа по искане на академичните им ръководства и след положителна оценка от НАОА. Това са Колежът по телекомуникации и пощи в София, който ще стане Висше училище по телекомуникации и пощи, и частните висши училища Колеж по икономика и администрация – Пловдив, Европейският колеж по икономика и управление – Пловдив и Международният колеж в Албена.

Във Висшето училище по телекомуникации и пощи ще се провежда обучение по традиционните за колежа специалности от професионалните направления „Администрация и управление” и „Комуникационна и компютърна техника” с образователно-квалификационна степен „бакалавър“ и „магистър“. Промяната предвижда и възможност за обучение на образователна и научна степен „доктор“. Висшето училище планира две основни звена в своята структура – Факултет по телекомуникации и мениджмънт и Департамент „Фундаментална подготовка“. С преобразуването на колежа ще се създадат условия за продължаване на образованието на завършилите със степен „професионален бакалавър“ по същите или сходни специалности, които са специфични за сферата на телекомуникациите и пощите. Такава възможност не предлага друго висше училище. Осигуряват се предпоставки чрез научни изследвания, академично сътрудничество и партньорство с бизнеса да се постигне високо качество на подготовката на инженери и мениджъри в областта на проектирането, експлоатацията и администрирането на съвременните телекомуникационни системи.

Колежът по икономика и администрация в Пловдив ще стане в специализирано Висше училище по сигурност и икономика. Предмет на неговата дейност ще бъде подготовка на специалисти по специалности от професионалните направления „Администрация и управление”, „Икономика” и „Национална сигурност”. В структурата на преобразуваното частно висше училище ще бъдат включени три учебно-научни центъра – по национална сигурност, по икономика и управление и по чуждоезиково обучение, в които ще се подготвят студенти за придобиване на образователно-квалификационни степени „бакалавър“ и „магистър“.

Европейският колеж по икономика и управление в Пловдив ще се преобразува в специализирано частно Европейско висше училище по икономика и мениджмънт. Предвижда се в структурата му да бъдат включени три звена – Център по бизнес икономика, Център по иновативен мениджмънт и Колеж по икономика и управление. В първите две звена ще се извършва обучение за придобиване на висше образование в степените „бакалавър” и „магистър”, а в третото – „професионален бакалавър по…”.

Международният колеж в Албена ще стане специализирано частно Висше училище по мениджмънт – Варна. В него ще се обучават студенти по специалности от професионалните направления „Администрация и управление”, „Икономика” и „Туризъм” за придобиване на степен „бакалавър“ и „магистър“. Висшето училище ще предлага магистърски програми на английски език въз основа на сключен академичен договор с чуждестранно училище. В структурата му ще бъде запазен колежът в Добрич, в който ще се обучават студенти по специалности от същите професионални направления за придобиване на степен „професионален бакалавър по…“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.