Проф. Божидар Димитров: Невежи и корумпирани експерти разрешават пускането на реставрираните крепости

Третата страна сме в Европа по културно-исторически ценности, но никой не казва, че те са сравнени със земята от последната цивилизация – ислямската. Какво ще направим, ако оставим в земята тея основи – ще привлечете 500 000 туристи, колкото привлече Белчин миналата година? 500 000 билета са продадени. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” шефът на НИМ Божидар Димитров.

Той направи този коментар във връзка с множеството реставрирани крепости у нас, за някои от които има сериозни съмнения, че не са автентични. Особено нашумя случаят с крепостта Кракра край Перник, чиито стени със странни плоскости и приличат по-скоро на театрален декор.

„Тези ценности, които ние наследяваме, представляват едни послания от минали поколения към бъдещи поколения и те днес се намират временно в наши ръце. Нашият върховен дълг е да ги предадем на след поколения в цялото богатство на тяхната автентичност, които принципи са напълно нарушени в онова, което съществува сега в момента”, заяви проф. Тодор Кръстев, почетен член на Международния съвет за паметниците на културата и авторитетен експерт на ЮНЕСКО.

По думите му даже най-известната възстановка, тази на Царевец, е по-скоро „хипотеза” и „благодарение на това Велико Търново няма никакъв шанс да влезе в списъка на световното наследство”.

Димитров скочи срещу думите на професора: „Заявявам, че т.нар проф. Тодор Кръстев е едrн супер мошеник, никакъв експерт не е той, нищо не разбира от тези работи, не познава международното законодателство, не познава международната практика”.

Той посочи, че архитектът през целия си живот имал само една творческа реализация: „Една суха чешма до с.Ястребино”. По думите на Димитров, един кръг от „набедени, невежи и, бих казал, корумпирани експерти” разрешават пускането на реставрираните крепости и искат да вземат пари като консултанти или даже директно под масата.

„Сега възстановяваме историческата си памет – защо трябва да се примиряваме с резултатите от турското нашествие”, заяви шефът на музея и запита защо Царевец да влиза в списъка на ЮНЕСКО. По думите му навсякъде, освен в Перник, са спазени международните закони и старото и новото в обектите са ясно различени.

Сред другите скандални обекти е Яйлата, глътнала 2.2 млн. лева. На снимките от откриването на реставрираната византийска крепост се виждат блокчета, съмнително наподобяващи познатия от панелните квартали газобетон, както и римлянин, който държи реч.

Димитров заяви, че е използван камък, а името „Византия” е изкуствено и до XV век хората в нея са се обличали като римляни.

Той изрази мнение, че развалините в земята „могат да ни внушат само униние и безнадеждност”, като вече е лобирал пред премиера Бойко Борисов за голямата базилика и източната крепостна порта на Плиска, Трапезица и крепостта на Созопол.

Божидар Димитров обяви, че утре ще има ден на отворените врати в управлявания от него музей, а първите посетители ще получат безплатно и книгата му - "За кожата на едно ченге".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини