Руският посланик: 200 000 солдати загинаха за вас (обзор)

Българите не успяха да изпълнят площада пред „Св. Александър Невски“ по случай националния си празник вчера. Слънчевото, но ветровито време най-вероятно отказа хората да дойдат и да наблюдават на живо церемонията по вдигането на националното знаме във връзка с честването на 3 март.

Кръвта на загиналите воини от Русия и България е субстанцията, която ще ни свързва винаги, заяви вчера посланикът на Русия у нас Н. Пр. Юрий Исаков пред агенция „Фокус“. Той беше първият дипломат, който се появи вчера пред Паметника на незнайния воин 15 минути преди да започне церемонията по честването на 137 години от Руско-турската освободителна война.

„Най-главното е нашето общо почитане на този празник, което се основава на кръвта, на жертвите. Русия загуби около 200 хиляди воини - това са и воини, които загинаха в боевете, и такива, които починаха по-късно от раните си. Това е тази субстанция, която ни свързва“, каза Исаков.

Посланикът обясни, че между България и Русия никога не е имало враждебност, а между българите и руснаците винаги е имало особено емоционална връзка.

„Аз съм уверен, че никакви политически конюктурни колебания няма да попречат на отношенията между нашите два народа“, допълни Исаков.

До руският посланик застана посланикът на Палестина Н. Пр. Ахмед Мохамед ал-Мадбух. Те проведоха дълъг разговор, придружен от ръкостискания и дружески потупвания. На тържеството присъства и посланикът на Израел Н. Пр. Шаул Камиса Раз, пазен от личната си охрана.

На тържествата не успя да дойде премиерът Бойко Борисов, който скъса менискус миналата седмица и сега се възстановява. Трети март е събирателен символ както на свободата на България, така и на храбростта на всички онези наши прадеди, които пожертваха живота си, за да извоюват свободата ни, написа във фейсбук Борисов.

Премиерът анализира, че 137 години по-късно българите се нуждаят повече отвсякога от смирение и единение. „Пожелавам ви много храброст и силен дух", написа още Борисов. Призивът му към всички българи е да бъдат горди и да помнят онези, на които дължим свободата си.

На церемонията по издигането на националното знаме присъстваха президентът Росен Плевнелиев, председателят на парламента Цецка Цачева, министри, лидерът на ДПС Лютви Местан, патриарх Неофит и главният мюфтия Мустафа Хаджи.

10 000 българи качиха Шипка, само вицепремиерът Дончев отсрами властта

Повече от 10 хиляди българи от всички краища на страната се изкачиха на връх Шипка за честванията на Националния празник 3 март. Стълпотворението образува 10-километрова колона от паркирани автомобили в подножието на Паметника на свободата. Полицаи не допускаха качването на алкохол и оръжие към паметното място, както и на видимо нетрезви хора.

"Има опасност от изискванията за политическа коректност и желанието за опоетизиране да забравим да наричаме нещата с истинските им имена. Шипка не е симпозиум, не е философски салон или мирна конференция, Шипка отпреди век и половина е пот, барут, стомана и кръв", каза в емоционалното си слово за 137-а годишнина от Освобождението вицепремиерът Томислав Дончев. Той бе единственият висш представител на властта, който участва в тържествата в подножието на паметния връх. С революционни песни и с химна на уста поклонниците се изкачиха вчера до Паметника на свободата. Нямаше конфликтни ситуации и политически скандирания. Сред най-малките патриоти бе и 2-годишният Николай от Варна. Баща му го стискаше с всичка сила до гърдите си, за да не го отвее ураганният вятър. При инцидент пострада малко дете, което падна по мокрите стълби. Наложи се линейка да отведе за преглед малчугана. Лошото време, студът и снеговалежът обаче не уплашиха хората и повечето изкачиха стъпалата до Паметника на свободата. До върха стигна и Стоян Стоянов, макар да бе в инвалидна количка. Старци пък бяха придържани от деца и внуци, за да се поклонят пред Паметника.

Ултрамаратонецът от Казанлък Ради Милев пък пробяга за пореден път разстоянието от Града на розите до върха в чест на празника.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери: От името на Обама поздравявам народа на България

От името на президента Обама и народа на Съединените щати, поздравявам народа на България по случай националния празник. Посетих София през месец януари, където станах свидетел на впечатляващия прогрес на вашата страна след Освобождението и демократичните промени преди повече от две десетилетия. Съединените щати очакват с нетърпение да продължи задълбочаването на нашето партньорство посредством стратегически диалог в областта на сигурността и отбраната, енергийната сигурност и диверсификация, върховенството на закона, образователния обмен, опазването на културното наследство и контактите между двата народа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини