Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента Радев опровергава Цветан Цветанов

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

Румен Петков: Битката с корупцията е жизненоважна за България, но не трябва да се преиграва Това би имало обратен ефект

Медиана: Ако изборите бяха сега, ББЦ нямаше да са в парламента

Съотношението на политическите сили е почти същото както преди предсрочните парламентарни избори. Това показва проучване на обществените нагласи, проведено през миналата седмица по време на дебатите и гласуването на новия държавен дълг от агенция „Медиана”.

При едни предсрочни избори картината в парламента би била практически същата с изключение на отпадането на ББЦ. Патриотичният фронт и „Атака” успяват да укрепят позициите си, при реформаторите се забелязва известен спад на обществена подкрепа.

 Освен това се потвърждава дълбокият песимизъм на българите по отношение бъдещето на страната.

Социолозите правят извод, че за първи път от последните пет редовни правителства се наблюдава такова високо ниво на песимизъм и негативизъм по отношение на управлението в началото на неговата работа.

Според данните за една четвърт (24%) от запитаните новото правителство „вдъхва доверие“ – докато 52 % считат, че то разочарова. Едва 19 % вярват, че това правителство ще успее да подобри положението в страната – 33 % смятат обратното, че ще го влоши.
Причините за тези нагласи са в продължаващата икономическа криза, която изправи българските домакинства пред сериозни трудности.

81 % от тях икономисват от дрехи и обувки, като близо една четвърт са престанали въобще да се появяват на този пазар. Всяко десето домакинство се е отказало от кашкавала и мобилността си. Всяко двадесето – от месото.

Има и политическите фактори – спирането на проекта „Южен поток”, външния дълг, събитията в Украйна и позицията на България по тях, призивите за въоръжаване. Това създава усещането, особено сред хората, тежко ударени от кризата – „зле сме, губим и още ще затъваме“. Това съответно поражда негативизъм по отношение на властта.

Дебатите и гласуването по външния дълг са дали сериозно отражение върху данните за доверието в правителството и общите нагласи по отношение на бъдещето – 11 % одобряват взимането на този заем; 62 % са против. Същото е и съотношението по въпроса дали той ще помогне или навреди на страната – 60 % смятат, че той ще навреди сериозно на страната.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.