България ще има посланик във Фиджи

България вече ще има дипломатически отношения с островната държава Фиджи в Тихия океан на ниво посланик, реши вчера правителството. Пресцентърът на “Дондуков” 1 съобщи, че решението е взето в съответствие с приоритетите на правителството за развитие на отношенията със страните от Азиатско-Тихоокеанския регион.

Тропическата държавица се управлява от партията “ФиджиФърст” на комодор Франк Байнимарама, ръководител на армията, който е участвал в цели два преврата. Първият е през 2000 г. Тогава банкрутиралият бизнесмен Джордж Спайт окупира парламента и държа премиера и министрите за заложници в продължение на 56 дни. Тогава комодорът се намеси и принуди премиера да подаде оставка, но задържа властта за себе си, като арестува Спайт. Вторият преврат е през 2006 г. - Байнимарама маха поставения от него премиер, който вече не го слушал.

На сайта на българското външно министерство е посочено, че посолството на Фиджи в Брюксел е акредитирано за България, което по принцип не е възможно, без да имаме дипломатически отношения. Репортер на “Труд” се обърна към дежурния дипломат в мисията на островната република в Белгия с въпроса дали са акредитирани в България. “Много добър въпрос, нека да проверя”, помоли дипломатът. След като направи справка, той отговори, че мисията не е акредитирана за страната ни. Явно на сайта на българското МвнР е допусната грешка и наистина тепърва ще се сближаваме с фиджийците.

Няма да имаме резидентен посланик във Фиджи”, категорична бе говорителката на Външно Бетина Жотева. Според нея в островната държава ще бъде акредитиран български посланик от държава в региона. Установяването на дипломатически отношения би имало благоприятен ефект по отношение на усилията на държавата за осигуряване на подкрепа на български кандидатури в международни организации”, пише в мотивите на Външно. Излиза, че първият тест за приятелство с Фиджи ще е подкрепата на островитяните за Ирина Бокова за генсек на ООН.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини