БСП иска да води поне групата за приятелство с Китай

Скандал се е развихри в парламента и при съставянето на групите за приятелство. Повече от 4 месеца след началото на парламента такива няма. Причината е, че в досегашните списъци БСП не е получила нито едно председателско място на група и левицата бламира съставянето им. „Ние настояваме за председателско място за Китай или Русия”, коментира пред „Труд” депутатът от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин.

В един от предишните варианти председателското място на групата за приятелство с Русия е било дадено на лидера на „Атака” Волен Сидеров. Според дипломати това е нелепо, тъй като „Атака” е партия извън управляващата коалиция и би се приело като лош знак за дипломатическите отношения с Москва. Освен това този пост би дал „право” на известния с антиевропейските си изяви Сидеров да говори от името на българското Народно събрание. Най-вероятно групата за Русия ще бъде поета от зам.-председателя на ГЕРБ Красимир Велчев, който водеше същата група и в 41-вото народно събрание.

В миналия парламент тази група беше най-голямата - наброяваше 135 народни представители.

Досега е ясно, че приятелски отношения ще бъдат установени с 90 държави от всичките шест континента. В предпоследния вариант на списъците ГЕРБ взема най-малко председателски места - само 20. БСП получава 13, ДПС - 12, реформаторите - 7, патриотите - 6, АБВ - 5, а на “Атака” са дадени 4. Конкуренцията за председателските позиции е сериозна, тъй като предоставят възможност да се пътува в много държави.

Очаква се до края на седмицата председателят на парламента Цецка Цачева да приключи обсъжданията. Групите обикновено се обявяват и в пленарната зала, макар че те не се гласуват.

В 42-рото народно събрание само за година депутатите кръстосаха четири континента и пръснаха за задгранични командировки над 230 000 лв. Най-скандален бе случаят със Страхил Ангелов, който като шеф на групата за приятелство със Сирия отиде там инкогнито без знанието на парламентарния шеф и на външния министър. В миналия парламент една от най-многобройните групи за приятелство беше Япония, с 53-ма членове, заради възможността да пътуват до Страната на изгряващото слънце. 38 се писаха приятели на Куба, а 34 - на Виетнам.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини