Цвета Караянчева и Волфганг Шойбле обсъдиха отличните двустранни отношения

В САЩ извършиха първото пълно присаждане на пенис

Pavell & Venci Venc’: Дано не се влюбим в една и съща жена

Риболовец стана първенец с 5-килограмов шаран на състезание в Елена

Арестуваха дядо, заплашил с пистолет опонент

Спецпрокурори влязоха в ДАИ-Благоевград, има арестувани

Основателят на Амазон ще получи награда за бизнес иновации в Германия

Шефът на КЗП за двойните стандарти при храните: Търговецът трябва да посочи основателна причина за това

Президентът на Армения: Липсата на вяра в бъдещето изкара хората на улицата

Трактор затисна и уби 83-годишен мъж

Земетресение с магнитуд 5,1 в югоизточния турски окръг Адъяман, има пострадали

Фокус за всякакви претенции Новият модел е по-просторен и по-лек

Желяз Андреев: Договорът за правна помощ със САЩ не дава никаква защита на българите

Напрежение по гръцките острови в Егейско море заради мигрантите

Хасан Адемов: Нужна е кардинална промяна в подпомагането на хора с увреждания

3800 души са настанени в бежанските центрове у нас

Общо 3800 души са настанени в центровете за бежанци в България към момента, като 700 са получили статут на бежанци. Това съобщи председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков в четвъртък, цитиран от bTV. Той взе участие в медийния форум „Словото – път към Другия”, посветен на интеграцията на бежанците.

Според Казаков интеграцията е не само работа на една институция, а на цялото общество. Той призова за по-добра комуникация между медиите, институциите, ДАБ и неправителствените организации, за да бъде постигната по-голяма толерантност в обществото.

Казаков изтъкна, че вече има план за интеграция на хората, получили убежище в България, и че основната роля в него имат общините – около 60%.

Цифрите са много важни, особено когато говорим за хората, които идват в Европа, подчерта представителят за България на Върховния комисариат на ООН за бежанците Роналд Франсоа Вейл. „По-важно е да разберем, че зад цифрите не става дума за вълни от хора, а за отделни индивиди, които идват по свои собствени причини”, допълни Вейл.

Председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров призова българите да не бъдат натоварвани с вина за негативните си нагласи заради „състоянието и социалния им статус”. „В момента българинът не живее особено добре – с мизерни пенсии и мизерни заплати той съществува в един мизерен социален статус. В една такава не особено добра ситуация, с напълно разрушена икономика, идват хора, на които започва много активно да се помага”, посочи той.

„Тук обаче има един хуманитарен въпрос. Има чужденци, на които ние трябва да помагаме. Това са хора, насилствено изгонени от собствените им къщи”, допълни Григоров. Според него ключът за решаването на проблемите до голяма степен е в изпращането на добри послания и за това от особено значение е приносът на медиите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.