Министър Румен Порожанов: 1 млн. лв. ще струва компенсирането на стопаните с евтаназираните заради чумата животни

Откриха наличие на бактерия ешерихия коли във водата в Брезнишко

Полиция издирва 57-годишен австриец, изчезнал на 9 юли

Безработен атакува с камъни селско кметство

Джон Мейждър: Фанатичните поддръжници на Брекзит в парламента ще доведат Великобритания до нови избори

Легендата за Зоро оживява сред бойните кули на Царевец

Европейските митнически администрации с обща харта на ценностите

Столичната митница продава на търг отнети в полза на държавата фотоволтаици и монтажни елементи

Заловиха иманяр, струпал таен „музей” в дома си

Благоевград отбеляза 181 години от рождението на Васил Левски

Илиана Раева за Хераклея Синтика: От целия свят идват тук и се дивят, ама ние не оценяваме богатството на земята ни

ГЕРБ внася сигнал в прокуратурата за общ бизнес на Елена Йончева и Цветан Василев Ще заведа дело за клевета срещу Делян Добрев и Антон Тодоров, заяви Йончева

Приеха на първо четене промените в Закона за акцизите и данъчните складове Депутатите предлагат акцизът за бездимните цигари да бъде 40% от този на останалите

Красимир Каракачанов: Срещу България се води кампания от фалшиви новини България не се е договаряла с канцлера Меркел за транспортиране на мигранти, увери и премиерът

Водата в Осоговския манастир лекува всички болести Защо Македония трябва да е следващата ви дестинация?

3800 души са настанени в бежанските центрове у нас

Общо 3800 души са настанени в центровете за бежанци в България към момента, като 700 са получили статут на бежанци. Това съобщи председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков в четвъртък, цитиран от bTV. Той взе участие в медийния форум „Словото – път към Другия”, посветен на интеграцията на бежанците.

Според Казаков интеграцията е не само работа на една институция, а на цялото общество. Той призова за по-добра комуникация между медиите, институциите, ДАБ и неправителствените организации, за да бъде постигната по-голяма толерантност в обществото.

Казаков изтъкна, че вече има план за интеграция на хората, получили убежище в България, и че основната роля в него имат общините – около 60%.

Цифрите са много важни, особено когато говорим за хората, които идват в Европа, подчерта представителят за България на Върховния комисариат на ООН за бежанците Роналд Франсоа Вейл. „По-важно е да разберем, че зад цифрите не става дума за вълни от хора, а за отделни индивиди, които идват по свои собствени причини”, допълни Вейл.

Председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров призова българите да не бъдат натоварвани с вина за негативните си нагласи заради „състоянието и социалния им статус”. „В момента българинът не живее особено добре – с мизерни пенсии и мизерни заплати той съществува в един мизерен социален статус. В една такава не особено добра ситуация, с напълно разрушена икономика, идват хора, на които започва много активно да се помага”, посочи той.

„Тук обаче има един хуманитарен въпрос. Има чужденци, на които ние трябва да помагаме. Това са хора, насилствено изгонени от собствените им къщи“, допълни Григоров. Според него ключът за решаването на проблемите до голяма степен е в изпращането на добри послания и за това от особено значение е приносът на медиите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.