Кунева: Далеч от интересите ми е да ставам вътрешен министър

Никога не съм искала да ставам вътрешен министър. Ако погледнете политическия ми път, ще разберете, че това е така. Това е далеч от моите интереси, каза пред журналисти във Велико Търново Меглена Кунева, заместник министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси, предаде Фокус.

Кунева посочи, че Румяна Бъчварова, както и Веселин Вучков, могат да разчитат на нейното сътрудничество.

„Министерство на вътрешните работи е изключително важно за реформите в страната и РФ има много силни ангажименти в тази насока. Ще припомня част от коалиционното ни споразумение. То е било реформа в сферата на сигурността чрез нова законодателна уредба, структурни промени чрез отделяне на ГДБОП от ДАНС, с цел противодействие на корупцията, злоупотреба с власт и организирана престъпност, гарантиране сигурността на гражданите. Важно е възстановяване на премахнатото конкурсно начало за издигане в кариерата и назначаване на ръководни длъжности, проверки на имуществото, мерки за ограничаване на битовата престъпност, политически мерки за приемането в Шенген. По всички тези точки аз съм работила, не защото това е специална сфера на интерес за мен, а защото смятам, че органите, които прилагат закона, дават европейското лице на страната”, каза Меглена Кунева.

Тя обясни, че е изключително съпричастна към промените, които трябва да се направят, за да действа Министерство на вътрешните работи ефективно. „Не спирам да работя за Шенген и по дипломатическа линия, и по отношение на сътрудничеството с Гранична полиция. Това е една от важните европейски политики и разбира се борбата с тероризма. Ние трябва да приемем няколко текста в Наказателния кодекс - това ще стане съвместно с Министерство на правосъдието и МВР”, каза още Меглена Кунева.

Оставката на главния секрета на МВР е личен, а в този случай и политически избор, заяви Кунева. По повод подадената оставка на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров Меглена Кунева коментира, че, ако оставката не му беше поискана, а той сам я бе предложил, ситуацията щеше да е различна.

„Когато министър- председателят поиска оставката, това вече е оценка на работата. Това е знак, че със съответния ръководител не може да се работи повече. Смятам, че е абсолютно нормално да я подаде в този случай. Защо не я подаде в самото начало, не мога да отговоря. Оставката винаги е личен акт”, обясни председателят. Тя допълни, че наследникът на Лазаров трябва да е човек с добър административен опит и възможност да взема бързо и адекватно управленски решения.

„Необходимо е да работи в сътрудничество с всички колеги в МВР и да е абсолютно честен. Бих била щастлива ако се избере доказан професионалист, който да се ползва с политическо доверие, но да не е с партийна окраска”, каза още Меглена Кунева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини