Смолян блокиран заради снега, бедствено положение в Рудозем

В Смолянска област ситуацията е изключително тежка. Снегът не е спирал да вали от вчера, съобщи Нова телевизия.

Главните пътища в града са проходими само с вериги, а второстепенните са абсолютно непроходими.

Ток няма в половината град от около 22.00 часа снощи. Без електричество са и много села в общината.

Цялата община Рудозем също е без ток. Там бе обявено бедствено положение. Очаква се също така там да бъде монтиран агрегат на една от бензиностанциите, защото няма гориво и за снегопочистващите машини.

Никой не се ангажира да каже към момента кога ще бъде възстановено електрозахранването. В Кърджали и Хасково ситуацията не е чак толкова сложна, но и там снегът е около 30 см.

Червен код за снеговалежи е обявен в областите Смолян, Кърджали и Хасково, съобщават пък от БАН. През следващото денонощие там отново се очакват значителни снеговалежи с количества 60-80 л/кв.м. В областите Кърджали и Хасково е в сила и червен код за силен вятър, ще има условия за виелици и навявания. В 8 области в страната е обявен оранжев код за снеговалежи и поледици. Това са областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново. Очакваните количества снеговалежи са до 50-60 л/кв.м. В областите Търговище и Разград е в сила оранжев код за сняг и силен вятър и ще има условия за виелици и навявания.

По Черноморието и в област Ямбол е обявен жълт код за валежи и силен вятър ще духа умерен и силен североизточен вятър, с пориви до 20-22 м/сек. Очакват се и валежи, предимно от дъжд с количества 10-20 л/кв.м.

В областите Сливен, Шумен, Русе и Силистра е в сила жълт код за сняг, поледици и силен вятър.

В останалата част от страната е обявен жълт предупредителен код за снеговалежи и поледици.

АПИ: Не пътувайте в областите Смолян, Кърджали и Перник

Агенция “Пътна инфраструктура” препоръчва на шофьорите да не пътуват в областите Смолян, Кърджали и Перник заради силните снежни бури тази нощ. Ако все пак се налага, това трябва да се случва само по първокласната пътна мрежа.

Пристанище "Варна" беше затворено тази нощ заради силен вятър. От Ръководството на корабния трафик уточниха, че затворени за маневриране са всички плавателни канали. Силата на вятъра, който е от североизточна посока, е около 9-10 метра в секунда, като поривите му надхвърлят 12 метра в секунда.

Поради преливане на моста на река Ропотамо е затворен за движение пътя Веселие-Ясна поляна, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Временно се спира движението на товарните моторни превозни средства над 10 тона по автомагистрала „Люлин“ в двете посоки. Поради обилен снеговалеж се ограничава движението им и по магистрала „Тракия“ от Траянови врата в посока София и от София към Траянови врата. Заради свлачище временно затворен за движение и Айтоски проход при с. Билка.

Десетки закъсали автомобили в област Хасково

В област Хасково за около 10 часа снежната покривка достигна на места над 30 сантиметра. Затворени за товарни автомобили са пътищата между Хасково и Кърджали през село Мост и през село Николово, а за останалите пътища движението трябва да се осъществява с вериги и без ремаркета.

Десетки са сигналите за закъсали автомобили, включително и по главните републикански пътища и международния път към Турция, има няколко леки катастрофи, при които няма пострадали. Има и паднали дървета по пътищата.

В област Кърджали има няколко села без ток. Затруднени са телефонните връзки с част от общините там, а в Джебелско е извикана специализирана машина, която да откара родилка до болницата. Повишават се нивата на водните обекти. Нивото на река Марица в Свиленград се е повишило с един метър, очаква се критичният максимум да бъде достигнато утре.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини