Гласът на Йълдъз подкарва “Ориент експрес”

Йълдъз Ибрахимова пристига от Турция, за да пее на 13 март в зала “България”. Най-известната българска джаз певица ще отвори уникалното си гърло, обхващащо 4 октави, в концерта “Ориент експрес”. Той е едно от събитията, с които Биг-бендът ще отпразнува тази година своята 55-годишнина.

Йълдъз идва заедно с турското трио “Танини” - Тахир Айдогду (канун), Билгин Джаназ (ней), Хакан Токер (пиано). Необичайно е съчетанието от традиционния за суфистката музика ней (подобен на флейта духов инструмент), канун - струнен инструмент, произхождащ от старата египетска арфа, и пиано. Музиката на турските класически музиканти е медитативна и комбинацията им с експлозивната Йълдъз Ибрахимова е изпитана в предишни концерти. Ще свирят с Биг-бенда на БНР под палката на диригента му Антони Дончев. Програмата от 11 парчета включва и композицията на Йълдъз Ибрахимова “Ориент експрес”, чието име носи концерта. Феновете ще чуят пиеси и стандарти от класическия джаз през фюжъна до етно музиката.

Началото на концерта е от 19 ч. Той е част от проекта на "Музикална къща - БНР" - “Джазофония”. Първото издание на “Джазофония” беше през миналата година. По замисъл този проект освен джаз представя различна етно музика пред слушателите. През миналата година заедно с Биг-бенда свириха ромски виртуози.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура