Стихията: Лавина погуби трима скиори в Пирин. Над 800 селища останаха без ток (обзор)

Трима млади скиори от София починаха, след като бяха затрупани от лавина в Пирин.

Към 15,00 ч е подаден сигнал за свличане на снежни маси в района под хижа “Яворов” в централата на ПСС в София.

Група от 17 скиори тръгнали да карат в подножието на хижа “Яворов” в дълбокия над метър и половина сняг. Те предизвикали лавина, която е затрупала трима от тях. Оцелелите веднага започват с ръце да копаят в снега. Първо извадили един от затрупаните, който бил все още жив, вторият е намерен в безсъзнание, а третият едва дишал. Минути по-късно обаче скиорите до един издъхнали. Те били изпотрошени от търкалянето на лавината и са имали тежки травми.

Младежите са били отседнали в хижата. Преди да тръгнат да карат, са били предупредени, че е опасно заради пресния сняг. Хижарят също им говорил, но цялата група се изнесла.

Над 800 населени места в цялата страна останах без ток заради разразилата се снежна буря. Най-тежко бе в Смолян и Кърджали, обяви вътрешният министър в оставка Веселин Вучков след заседание на Кризисния щаб по бедствия и аварии.

По заръка на премиера Бойко Борисов военните доставят хранителни продукти и пробиват с високопроходима техника пътищата до 7 села без достъп в Смолянско, блокирани от две денонощия в снега, съобщи военният министър Николай Ненчев.

“Снегът по високите места в Смолянско е достигнал 1,50-1,70 см. Над 80% от населените места в областта са без ток, това е най-големият проблем, както и достъпът и комуникациите с населените места”, заяви министърът на околната среда Ивелина Василева. Министърът на транспорта поискал от мобилните оператори да осигурят агрегати поне на основните си клетки, за да имат контакт хората в региона. Операторите обясниха, че навсякъде има агрегати, но те могат да работят само няколко часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини