Брендо написа книга, родена в затвора

Днес с куриерска пратка в редакцията на „Труд” се получи книга, озаглавена „Съзирам душата на България” с автор Евелин Банев, известен с прозвището си Брендо. Пратката съдържаше и сувенир - книжен лотус под прозрачен плексигласов похлупак.

Слухът, че Брендо пише книга, се появи в края на януари, когато в някои медии излезе информация, че той е изчезнал в чужбина. Тогава пред „Труд” близки на Брендо обясниха, че той не е избягал, а се е усамотил, за да пише книга за живота.

Ето как самият той обяснява писателската си мотивация:

„Имал съм и други тежки периоди в живота си, но времето в затвора не може да бъде сравнено с нито един от тях. Когато човек загуби свободата си, разбира, че тя е една от най-големите ценности.

През този период отхвърлих отчаянието, опровергах озлоблението, прецених за излишно да споделя дори че не съм извършил нищо нередно. Вместо това избрах да напиша своето послание към тези, които искат да променят живота си и да се чувстват освободени, удовлетворени и щастливи.

Тази книга се роди в затвора, защото любовта към живота не може да бъде лишена от свобода.”

В пояснително писмо от издателите се казва: „Г-н Банев има сериозни аргументи да се безпокои за личната си безопасност и по тази причина не се появява където и да било, както и не желае местонахождението му да бъде известно. ” Съобщава се още, че той не желае да дава интервюта и се е усамотил, за да напише втора книга.

„Съзирам душата на България” представлява сборник от алегорични разкази с главен герой Максим - бивш затворник, който изживява душевен катарзис и преосмисля живота си. Главите имат заглавия като „Падението” „Страхът”, „Смъртта”, „Логиката”, „Волята”, „Състраданието”, ”Свободата” и пр. Медитацията и източните вярвания са лайтмотив сред тях - оттам и лотусът в пратката, който в будизма символизира чистота и божествено зараждане. Главите са разделени с кратки стихотворни форми от Брендо, който същевременно е посочен и като художник на корицата.

Кой е Евелин Банев

Книгата на Евелин Банев, сувенирният лотус и писмото от издателите „Royal's Book Collection”. Произведението е от 188 страници, а коричната цена е 15 лв.

Брендо е добре известен публично, макар рядко да говори. Емблематичен е с това, че няма дори мобилен телефон. Подсъдим е у нас за пране на 21,8 млн. лв. от наркотрафик. На първа инстанция бе осъден на 7 години и половина, а роднините му получиха условни присъди. Впоследствие апелативните съдии отмениха присъдата и оправдаха и четиримата. Бе му наложена най-леката мярка за неотклонение „подписка” и забрана да напуска страната. Сега делото е висящо пред Върховния касационен съд.

Докато процесът се точеше по инстанциите, Брендо беше задържан при акция „Кокаинови крале” по подозрение, че е бил част от международната банда за наркотрафик, доставяла по 30 т кокаин годишно в Италия. На Ботуша той бе осъден на 20 години затвор на две съдебни инстанции.

Докато той бе задържан в Италия, у нас 10-годишната му дъщеря Лара бе отвлечена. Детето прекара 48 дни в плен, след което бе освободено - неофициално се заговори, че е станало срещу откуп от 500 000 евро.

Брендо се оказа най-издирваният арестант в Европа. Европейска заповед за ареста му бе издадена, освен от Италия, и от Румъния - през 2011 г. организирал доставка на тон кокаин там. Бившият МВР шеф Цветан Цветанов даде прозвището Кокаинов крал на Брендо и му приписа и разследване в Швейцария за трафик на 10 т кокаин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура