Генералният секретар на ООН: Съветът за сигурност не може да реши международните проблеми в сегашния си вид

Южна Корея спира да облъчва Севера с пропаганда

Вечеря изненада за Макрон в САЩ Френският президент пристига във Вашингтон днес

МВФ прие нови правила за оценяване на корупцията

Франция засилва граничния контрол в южните Алпи

И днес ще е топло и слънчево

The Times: Годеникът на Юлия Скрипал се оказа руски агент Степан Викеев изчезна от социалните мрежи, не отговаря и на обажданията й

Ултрасите и услугите

На 23 април 2018 да почерпят

Графа открадна Ягода в “Гласът на България” Младата изпълнителка за малко да отпадне, след като загуби дуела с най-добрата приятелка на Симона Загорова - Никол

Колата намира място и паркира без водач Тестват нови технологии на летището в Хамбург

Албена посреща туристите в обновени хотели Аквапаркът се разширява с уникална детска водна зона

Ванеса Атанасова: И мъже танцуват на пилон Пол денс няма нищо общо с нощните заведения и стриптийза, категорична е треньорката

Джим Кери минава в психарски режим “True Crimes” е сниман в Полша

Ердоган повдигна въпроса за евентуална размяна на двамата задържани в Турция гръцки войници за осемте турски, които получиха убежище в Гърция

Вежди Рашидов: Ако зависи само от мен, всички училища у нас щяха да са в идеалния център на София

Ако зависи само от мен, всички училища у нас щяха да са в идеалния център на София, защо не даже и на самия площад “Св. Александър Невски”, но по обективни причини това просто няма как да стане, поне на този етап това е невъзможно. Това каза министърът на културата Вежди Рашидов по време на разговора с ръководството на Националната гимназия за древни езици и култури “Константин Кирил Философ” и в присъствието на група преподаватели от НГДЕК, който се проведе в понеделник следобед в Министерството на културата.

Както вече бе съобщено, Министерството на културата в диалог с училищното ръководство полага всички усилия за възстановяване на нормалния учебен процес в обновената сграда на Класическата гимназия на ул. „Баба” No 16 в “Модерно предградие” и за подобряване на микроклимата в преподавателския колектив, като същевременно са направени и необходимите стъпки сградата на 13-то училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий” да се запази като филиал на НГДЕК. В сградата на 13-то училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий” ще се провеждат занимания на ученици от горните класове на Класическата гимназия, именно там ще учат децата и когато започне прием от 5-ти клас в училището.

Сградата на 13-то училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий”, която ще е филиал на НГДЕК, предстои да бъде и ремонтирана, ще търсим и европейско финансиране за нейното обновяваване, тъй като всички сме единодушни, че децата ни трябва да учат в едни нормални, добри условия, отговарящи на всички изисквания и норми, отбеляза министър Вежди Рашидов по време на срещата си с ръководството на Националната гимназия за древни езици и култури и в присъствието на преподаватели от НГДЕК, която се проведе в понеделник следобед /9 март/ в Министерството.

Министър Рашидов припомни също по време на тази среща, че редица именити и много достойни български писатели, художници, артисти, интелектуалци и общественици са завършили средното си образование извън столицата ни, в това число и в не толкова големи градове, но това съвсем не им е попречило да направят име, да постигнат наистина големи, впечатляващи професионални успехи в своята област.

“Съвсем не е задължително да учиш в училище в абсолютния център на столицата, за да получиш качествено, добро образование, което ще те подготви на необходимото ниво за предизвикателствата на живота, самото място на училището далеч не е най-важното и същественото, училището го правят всъщност най-вече неговите преподаватели и ученици – те формират неговия дух”, подчерта още Вежди Рашидов.

В тази връзка Пресцентърът на Министерството на културата припомня, че и големи български писатели от ранга на Емилиян Станев, Йордан Радичков, Ивайло Петров и Николай Хайтов, както и обичани наши поети като Дамян Дамянов и Христо Фотев също не са възпитаници на гимназия, разположена в историческия център на София, но независимо от това никой и до днес не си позволява да оспорва ролята им и техния забележителен принос за българската литература. По една или друга причина не са имали честта да учат в училище, ситуирано удобно в центъра на София, и Патриархът на българската национална литература Иван Вазов, както и поетът с драматична съдба П. К. Яворов, един от участниците в легендарния литературен кръг „Мисъл“, а и още много други наши именити творци. Нещо повече – прочутата Академия на Платон, както и създадената от великия Аристотел философска школа – Ликей, също не са били разположени в топ центъра на древна Атина, а са се намирали извън чертите на града, наречен на името на древногръцката богиня Атина Палада, но това съвсем не им е попречило да останат в историята на човечеството със своя изключителен, неоценим принос във всички сфери на науката и образованието, въпреки че до тези школи по обясними причини не е имало разкрита метростанция, до тях не са пътували и маршрутки.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.