Борисов се притесни за етническия мир и заплаши с оставка (ОБЗОР)

Премиерът Бойко Борисов пак заплаши с оставка, ако партиите в парламента работят за разпалването на етническа война у нас. Причината - скандал с ксенофобски обвинения, в който вчера се включиха Патриотичният фронт (ПФ), ДПС и Реформаторският блок (РБ). Караниците се разиграха пред очите на Борисов и министрите му, които бяха в пленарната зала заради рокадите в кабинета.

“Не знам какви гласове кой от вас гони за тези пусти местни избори, но не минавайте границите. Ако се върви в тази посока, няма да се разминем с етнически конфликт”, обяви Борисов. Според него държавата е много крехка и нещото, което може да я съсипе, е липсата на етнически мир.

“Тръгнете ли да преминавате линията на толерантност, която мислено сме си я сложили, аз няма да бъда в управлението. Аз няма да оставя да се наредят 50 000 души пред някоя джамия и оттам да ми говорите (б.а. - Борисов се обърна към лидера на ДПС Лютви Местан), а ние да се чудим как да ви върнем в парламента”, заяви още министър-председателят. Той отново повтори да не му пришиват близост с ДПС и обясни за модела “Кой”.

Скандалите на етнически теми започнаха още сутринта, след като в реч по повод годишнината от атената на гара Буново съпредседателят на ПФ Валери Симеонов обяви, че ДПС се е насочило към капсулирането на циганското малцинство, част от което сега се е превърнала в “освирепели човекоподобни, готови на убийство, за да ограбят” (б.а. - виж вдясно). В знак на протест от движението напуснаха залата.
По-късно Лютви Местан обяви от парламентарната трибуна, че се правят опити за изграждане на образа на злото по нацистка технология.

“Трябва ли да сложа днес символа еврейска значка на ревера си, за да придобия конкретен образ в представата ви за ДПС като за новите евреи на България в 21-ви век?”, попита лидерът на ДПС. Той поиска Борисов да се разграничи от ксенофобския език на коалиционните си партньори.

В отговор Гроздан Караджов от РБ обвини ръководството на ДПС, че не друг, а то е най-големият ксенофоб. А езикът на Местан бил лицемерен.
Съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов пък обясни, че ксенофобия е омразата към чужденците и попита хората от ДПС дали се чувстват такива.

Бойко Борисов отново се разграничи от ДПС и се обърна към реформаторите: “Какъв “Кой”? Какви 5 лева има общо ГЕРБ с модела “Кой”? Като дръпнахме хората на ГЕРБ от протестите, останахте 100 човека.” Лидерът на реформаторите Радан Кънев определи във фейсбук изказването на Борисов като много некоректно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини