Павлова: Очаквам се активизиране на свлачища в бедстващите региони

Общините не бяха готови, кметовете не бяха създали необходимата организация и мобилизация за това поддържащата техника да е на място. Това каза от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Павлова припомни, че за всички машини, за които имат ангажимент да поддържат републиканската пътна инфраструктура, са били по опорните си пунктове така, както е записано в указанието. „Всички машини бяха заредени с гориво, а при тези, които не успяха да заредят, докато дойдат генераторите по бензиностанциите, екипите от другите пътни управления доставяха това гориво с туби”, уточни тя.

АПИ е бил три дни в Област Смолян и лично е осигурил фирмите в Смолянска област да си помагат и да си носят гориво. „Друг е въпросът, че имаме общини, които са наели такива фирми, които нямат нито достатъчно техника, нито техниката е проходима, нямаше шофьори и горива, но това е проблем, който те можеха да споделят с нас. Трябва да подобрим координацията с местните власти и да ги подкрепим, за да се справят по-добре в трудности като тази”, подчерта министър Павлова.

„Ще предоставим нашите указания към снегопочистващите фирми и сме готови да съдействаме с цялата експертиза, която имаме”, каза още Лиляна Павлова

Нашите очаквания за регионите, в които действат бедствените положения е да се активизират свлачища, каза Павлова. ‚За съжаление щетите от огромните валежи от сняг и дъжд по пътната мрежа предстои да бъдат направени “, обясни Павлова.

Според нея по мрежата по пътя Кричим-Девин е възможно да се активизират свлачища, както и в региона на Чепеларе. По думите й усилия на МРРБ са насочени към това всички машини да останат на място, за да може да бъдат разчиствани пътищата дори през лятото ако има свлачища. „Като дългосрочни мерки предвиждаме на пътя Кричим - Девин да направим полу тунели“, поясни министърът.

Според нея се разработва цялостна програма, с която ще се кандидатства по оперативна програма и с която се надява да се направи превенция за наводнения, свлачища и други, защото тя е липсвала през последните години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини