Бивш шеф на Пътна полиция: Нужен е нов Закон за движение по пътищата

Нужен е нов Закон за движение по пътищата, коментира пред Нова телевизия Алекси Стратиев, бившият началник на „Пътна полиция”.

„Причината за загиналите по пътищата е най-вече високата скорост. И вчерашното произшествие край София е резултат на високата скорост. Винаги когато скоростта е висока, има и пострадали и загинали”, каза още той.

„В пъти е по-спокойно да се пътува с разрешена скорост, много по-добре е да се спазват правилата, като длъжностно лице ми се е налагало да се движа по пътищата със специален режим на движение и скорост, която не се съобразява с изискванията, ужасно натоварващо е и е просто е безсмислено”, каза още Алекси Стратиев.

„Да караш с превишена скорост е липса на разум”, убеден е той.„Не мога да разбера кое трябва да те привлече, за да караш с превишена скорост, с неразумна скорост”, коментира той. Рекорден е броят на загиналите по пътищата от началото на годината. „Миналата година вървеше с около 10 % увеличение на загиналите по пътищата в сравнение с 2013 година, а сега вървим с 6 % увеличение в сравнение с 2014 година”, заяви Алекси Стратиев.

Той лично споделя идеята на хората причинили тежки пътни инциденти да им се пускат видеа, показващи последствията от техните действия. „Преди 3-4 години на младите водачи, които получаваха свидетелствата си за първи път, им се излъчваха подобни филми и това доста им повлия. Според мен такива филми трябва да се излъчват и на хората, които са с изчерпани контролни точки и трябва да ги възстановяват”, каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини