Борисов: До вторник или жица или агрегат

До вторник или ще има жица или ще има генератори за селищата без ток. Това обяви в Смолян премиера Бойко Борисов.

До дни трябва да пристигнат 20 агрегата, които ще бъдат раздадени на малките села и махали, до които в момента не може да бъде възстановено електрозахранването.

30 агрегата вече са раздадени по селата, където авариите са тежки, казаха от ЕВН.

Борисов оглави заседание на Кризисния щаб в областната управа в Смолян, на което присъстваха всички кметове от областите Смолян и Кърджали. Те лично докладваха на премиера проблемите по места.

Премиерът обяви, че на заседание в сряда Министерски съвет ще се решат компенсации за бедствените общини за извънредните им разходи, като в свой стил посочи, че парите ще са от добрите приходи на митниците.

"Трябва да има по-гъвкаво законодателство, защото кметовете се оплакват, че в такива ситуации не могат да реагират", каза Борисов.

Той обяви, че всички доброволци които са разчиствали в общините ще получат по 10 кубика дърва от падналата дървесина като награда, като по този начин освен че ще бъдат възнаградени с дърва за около 300 - 400 лв., ще се разчисти край пътищата по-бързо.

Хората, които са рискували живота си и са работили денонощно на големите разчистващи машини пък ще бъдат наградени. "Хубавото е, че всички кметове от различни партии са тук и за разлика от парламента, виждат, че снегът не е 50 см. Да дойдат и да видят едно Кирково, Ардино, Мадан, които имат по 300 км път, където дори и лятно време е трудно да се качиш", коментира министър-председателят.

Той благодари пред медиите подред на институциите и фирмите с над 1000 души, които чистят с 950 камиона и техника от цялата страна и тези във всички служби в Смолянско за справяне с бедствието и заяви, че са го направили "блестящо".

"Стопаните, загубили животните си в тежката зима, също ще бъдат компенсирани", заяви Борисов. Размерът на обезщетенията ще бъде определен допълнително, като до заседанието на правителството в сряда кметовете трябва да представят сметки да загубите.

Те ще бъдат компенсирани и за разходите, които са направили за закупуване и доставяне на храни и лекарства до откъснатите села и махали. Като основен приоритет той заяви, че в следващите дни е изчистването на падналите и надвиснали дървета, които застрашават със свлачища, а и запушват реки, покрай язовири и пътища.

В сряда на заседанието на правителството ще бъдат внесени промени и в две наредби - 8 и 16, които касаят сервитутите и просеките. Техните нови параметри ще бъдат изготвени от експертите. Когато са връщани горите, сервитутите не са били уточнени, обясни Борисов и допълни, че по подобие на проблема в ограбваната КТБ, заедно с всички партии трябва се подготвят промени и те да бъдат направени, за да се реши проблема със сервитута на пътищата, и покрай тях да не падат дървета, които да затвярат достъпа до населени места.

Премиерът гневно заяви, че пътищата като Девин - Кричим и Асеновград - Смолян, по които постоянно падат огромни свлачища, са строени "безобразно", и че са пътищата в Родопите са нужни към 300 млн. лв., за да се направят както трябва.

Той заяви, че ще настоява за санкции на мобилните оператори, които са оставили без обхват родопските общини. "Станали сме обаче заложници на лукса и лесното, а едно време нямаше мобилни оператори, като бях в казармата имаше: "Умри но връзка дай"", каза премиерът. За да няма толкова аварии на най-опасните места кабелите трябва да минат под земята, каза още Борисов.

Покрай заседанието стана ясно че генераторите в България се изкупили и са поръчани още, като се чака доставка от Италия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини