Михаил Константинов: Трябва да има дясно сътрудничество на ГЕРБ и реформаторите на местните избори

Трябва да има дясно сътрудничество между ГЕРБ и „Реформаторския блок” на местните избори, защото изненади винаги може да има, заяви математикът проф. Михаил Константинов пред "Фокус".

„Там, където ГЕРБ има много силни кандидати за общински кметове, Реформаторите трябва да ги подкрепят още на първи тур, за да може ГЕРБ да спечели на първи тур. От друга страна, в редица по-малки общини, където има по-голямо влияние на „Реформаторския блок” или имат добри кандидати за кметове, ГЕРБ не трябва да имат кандидати за кметове – това е формулата”, обясни проф. Константинов.

Той подчерта, че ГЕРБ при всички случаи ще „играят” самостоятелно и няма да правят предварителна коалиция, но трябва да разчитат на помощта на Реформаторите на втори тур. Относно това каква ще е ролята на АБВ и „Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО”, проф. Константинов посочи, че те ще имат своето значение при определяне състава на общинските съвети.

„Не очаквам АБВ, ПФ и „Атака” да имат особено влияние като бройка самостоятелни кметове. Факт е обаче, че те ще имат своето пропорционално участие в общинските съвети. Като говорим за местни избори, обсъждаме само кметове, а това не е правилно – трябва да се говори за общинските съветници, тъй като, ако те вземат някакво решение по даден въпрос, кметът не може да промени това решение. Това са двете страни на местната власт – кмет и общински съветници, те трябва да работят заедно”, допълни още проф. Михаил Константинов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини