Превръщането на Сърница в „Сталинградска битка“

Изборите в Сърница имат значението на модел за местните избори през есента най-вече в общини, традиционно доминирани от ДПС. През следващите дни този модел ще бъде подложен на най-сериозния си тест - ако всички политически партии се обявят срещу ДПС и призоват избирателите си да подкрепят кандидата на ГЕРБ, движението ще получи реален шанс да спечели кметските избори в най-новата, 265-а община на България.

Прибързаните оценки за „разбиване на модела” на ДПС са част от схемата, чрез която движението успява да мобилизира своите избиратели. Всеки опит изборите да бъдат превърнати в „Сталинградска битка”, както някога беше определил изборите в Кърждали Георги Първанов, генерира допълнителна подкрепа за ДПС. В този смисъл освен естествената подкрепа, която се очаква от страна на Реформаторския блок, всеки друг опит за насърчаване на избирателна активност срещу кандидата за кмет на ДПС ще обслужи за пореден път добре познатата предизборна стратегия.

Резултатите от изборите за Общински съвет са показателни за реалното разпределение на силите. ГЕРБ и реформаторите имат потенциала да формират заедно мнозинство в по-голям брой общини, отколкото ГЕРБ могат да спечелят самостоятелно. В същото време минималното мнозинство, което бе формирано в Сърница, е сериозно предупреждение за рисковете на предизборната кампания. Опитите за превръщане на ДПС в жертва, са добре дошли за движението. То е доказвало многократно, че именно в тази си роля може да мобилизира изцяло своя електорален потенциал.

Тази ситуация ще придобие различни измерения в общините, където и досега е управлявало ДПС. Изправени пред реалната конкуренция на кандидатите на ГЕРБ и Реформаторския блок, досегашните кадри на ДПС няма да имат шанса да се обявят за жертва на партиен заговор. Това е най-съществената разлика между изборите в Сърница и вота през есента. Онова, което ще определи изборните резултати на местните избори, които имат толкова голямо значение за всички политически партии, ще бъде способността за оценка на предишния управленски мандат и конкуренцията на идеи за промяна.

Именно затова в започналата предизборна кампания резултатите в Сърница ще бъдат забравени бързо, но предимството ще бъде на страната на онези, които успеят да докажат ефективността на собственото си управление и да влязат в открита конкуренция с опонентите си. Всеки опит за заиграване с ролята на жертва ще коства загуба на политическо влияние. На свой ред напълно очевидно е, че всички предварителни прогнози ще трябва да бъдат преосмислени с оглед на постигнатите резултати и способността за позитивна мобилизация, без „подаръци” и натиск върху избирателите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи