На 18 юли 2018 да почерпят

Играчите на „Левски“ стоят час и половина в съблекалнята след отпадането

Ултрасите заградиха „Герена“

Делио Роси: Оставка? Не се предавам, но ще говоря с шефовете

Време е прокуратурата да се самосезира

„Левски“ направи всичко, за да отпадне от „Вадуц“ и успя! Феновете бесни!

400 проби за чумата във Франция, за да потвърдят резултатите Дават средно по 327 лв. на глава добитък под селекционен контрол

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 18 юли 2018

Феновете на „Левски“ поискаха оставката на Роси, опитват да нахлуят на терена (СНИМКИ)

Дуел за поръчки между Боинг и Еърбъс (ИНФОГРАФИКА)

Една нова кола на 400 души от населението По ръст на продажбите влизаме в топ 5 на ЕС

Бизнесменът Мирослав Хинков и съпругата му пътували в самолета, пуснат без проверка на Летище „София“ И двамата имали лиценз за пилот

Джихадистите се заканиха на Кипър, полицията отрича

Бойко Борисов: По време на мандатите на БСП сивата икономика става огромна Щом дойде наше правителство - изсветлява, заяви премиерът

Адвокат иска 100 000 лв. от прокуратурата Юристът се жалва, че е претърпял психическо напрежение и е уронено името му

МОСВ: Водните количества в реките в страната са над праговете за високи води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ- БАН) днес само на отделни места в Източна България, а към края на деня и в Южна България ще превали слабо. Очаквани количества до 1-2 л/кв.м.

Утре на отделни места ще превали. В Североизточна България: 1-5 л/кв.м., а в югозападните райони: 5-10 л/кв.м. В четвъртък валежи ще има на много места в страната. Количества: В повечето райони от 3до 5 л/кв.м, в Предбалкана и Рило-Родопската област от 5 до10 л/кв.м, в отделни райони до към 15 л/кв.м., съобщава Фокус.

Водните количества в реките в страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес и утре са възможни повишения на речните нива в по–голямата част от страната в резултат на частичното снеготопене, високата почвена влага и оттичането на реките към устията им.

Дунавски басейн – повишения от частично снеготопене в горните течения на реките: р. Лом, р. Цибрица, р. Огоста и нейните притоци, р. Искър, р.Вит, р.Осъм , р. Янтра. Ще се повишават нивата в средното и долното течение на реките в Дунавския басейн в резултат на оттичане.

Черноморски басейн: повишение от частично снеготопене в горното течение на река Камчия.

Източнобеломорски басейн – повишение на водните нива от частично снеготопене:

– река Тунджа – в горно и средно течение в резултат на частично снеготопене;

– река Марица – в целия водосбор на реката се очаква да има повишения в резултат на очаквано снеготопене. По-голямо внимание на долните течения на реките – р. Въча, р. Стара Костенска, р. Крива р. Яденица, р. Стара Пещерска, р. Първенецка, р. Сазлийка;цялото течение на р. Чепеларска; горните течения на реките – р. Черкезица, р. Мечка, р. Каялийска, р. Банска, р. Хасковска, р. Величка.

– река Арда – в горно и средно течение в резултат на частично снеготопене. По – голямо внимание на притоците й: р. Узундере, р. Малка Арда, р. Давидовска, р. Чамдере, р. Върбица;

– река Бяла – повишение на водните нива в горната част на водосбора от частично снеготопене.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира:

За водосбора на река Марица:

Нивото на река Марица при Пловдив ще достигне жълтия праг днес след обяд и ще започне плавно да се понижава под него.

Нивото на река Сазлийка при гр. Гълъбово се понижава, но ще остане над жълтия праг на предупреждение до 20- ти март.

Нивото на река Марица при гр. Харманли се понижава и ще спадне под жълтия праг на предупреждение днес след 14:00 часа.

Нивото на река Марица при гр. Свиленград е под оранжевия праг (риск за тревога) за предупреждение и плавно се понижава и се очаква в полунощ да падне под жълтия праг за предупреждение, като през следващите 1-2 дни ще продължи да се понижава.

Река Тунджа

Нивото на река Тунджа при гр. Ямбол е под оранжевия праг (риск за тревога) и плавно ще продължи да се понижава, като през следващите дни ще се задържи над жълтия праг.

Нивото на река Тунджа при гр. Елхово е над оранжевия праг (риск за тревога), като ще продължи плавно да се понижава, но ще остане над оранжевия праг (риск за тревога).

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда при НИМХ-БАН прогнозира:

Река Арда

Според системата за предупреждение за басейна на река Арда, нивото на р. Ардинска при гр. Ардино в късните часове е достигнало жълтия праг и след 11:00 часа днес ще спадне под него.

Нивата на наблюдаваните реки във водосбора на р. Арда ще се повишават през следващите 1-2 дни, като не се очаква достигане на праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн:

В резултат на частично снеготопене ще се повишат нивата на реките във водосбора на р. Струма и на реките в средната и долна част на водосбора на р. Места.

Повишено внимание за водосборите на реките Марица и Арда.

Възможни са локални наводнения.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.