Не смъртни присъди, а живо правосъдие

„Близките на Вероника нямат нужда от екзекуции, за да излекуват раните си.“ Това заяви близък приятел на студентката от Търново, която беше зверски убита с тесла от оскотял грабител.

„Доживотен затвор за тоя изверг е малко. Искам да бъде застрелян и да покажат това по телевизиите за назидание“, казва обаче техен познат. Той не е единственият, който мисли така. Търновци събират подписка за референдум – народът да каже дали в България отново да се въведе смъртното наказание.

Това е лоша новина. Забраната на смъртните присъди в цял свят е една от основните цели на европейската политика за правата на човека. Еврокомисията приема тези присъди за нечовешки, според нея те не водят до предотвратяване на злодействата, а ако произтичат от съдебна грешка, сами по себе си са престъпление. „Оказва се, че на електрическия стол най-често пращат бедни хора, които не могат да си позволят адвокат. За справедливост и дума не може да става“, допълва Ейбрахам Боновиц, виден член на международно гражданско движение срещу смъртното наказание, което е премахнато вече в две трети от общо 139 страни в света.

Ала ние сме си в България. Обяснимо е тук, че след като безнаказани рецидивисти леят кръв по къщи и улици, народът иска да ги умъртви – да им тегли куршума и да ги качи на бесилката. Обаче разумът диктува друго: няма как всички зловещи престъпници да бъдат избити, но има начин правосъдието да се съживи.

У нас в момента съдебната система е в будна кома, жив мъртвец. Тя не изпълнява задължението си да защитава обществото от престъпни посегателства, наказвайки виновните за тях. Следователите, прокурорите и съдиите не се стараят, не могат или не искат да разследват качествено, да обвиняват и да осъждат престъпниците, макар да вземат за това заплати. И свестните сред тях от опит научават една особеност на работата, за която са призвани: че ако я вършат както трябва, тя не им носи награди, а врагове и неприятности; И обратното – че дремейки зад бюрото си, магистратът е несменяем, с имунитет, неуязвим и с влиятелни приятели. Явно, че държавата не разполага със законов механизъм, който да накара служителите на Темида да се трудят. Но подземният свят има средства, с които да поощрява бездействието им.

Отдавна е известно, че общественият интерес в правораздаването налага спешно да се вземат мерки - организационни и законодателни. Упоритото нежелание на властимащите да направят това, издава тяхното желание да поддържат на всяка цена стоково – паричните си отношения с престъпния свят ( за които е прието да се наричат „корупция“).

А иначе мерките, които са нужни, са очевидни както за учените по право, така и за гражданите, които са влизали в съдебна зала.

1. Трябва да се изпишат в Наказателно-процесуалния кодекс ( НПК) правила, които строго да задължават дознателя, следователя, прокурора и съдията да извършват в срок своята работа – да се запознаят с фактите и обстоятелствата по делото, да съберат доказателства, да напишат обвинителнен акт, мотиви за решение и т.н.

2. Да се ограничат в НПК възможностите на адвоката да саботира наказателния процес като манипулира и протака предварителното и съдебното разследване.

3. Да се облекчи тромавата процедурата за разглеждане на наказателни дела, но без да се накърнява правото на защита на обвиняемия. Нима е нужно всички казуси да се решават на три инстанции? И за какво е следователят, щом разпитът на обвиняемия се извършва задължително в присъствието на съдия?

4. Да се отнеме възможността на съда да връща неведнъж делото за допълнително разследване . Състезателното начало в процеса, прогласено в Конституцията , задължава съда да изслуша страните (обвинението и защитата) и да се произнесе - да осъди обвинения или да го оправдае . Другото е отказ от правосъдие, малодушие или нещо още по-срамно.

5. Да се въведе процедура за налагане на леки дисциплинарни наказания на съдиите, прокурорите и следователите от техните преки началници. Без нея калпавите магистрати стават нагли. Що за шеф е, който хем няма право да назначава и уволнява ( това го прави Висшия съдебен съвет ), хем не може нищо да направи, ( освен да седне да пише до ВСС молба), когато подчиненият му се напива, закъснява и му се качва на главата? Коя частна фирма се управлява по този начин?

6. Да се създаде ефикасна система за призоваване на свидетелите и обвиняемите, за да се избегне безкрайното отлагане на заседанията заради това, че те отсъстват от залата.

7. Да се организира по-бързо и качествено извършване на експертизите от Института на МВР, от медицинските, финансовите и други компетентни органи. На експертите да се осигури редовно и прилично заплащане, че иначе купуват тях.

8. Да се обучат по-добре разследващите полицаи, да се прецизира тяхната отговорност и да се премахне уравниловката в заплатите им. Някои от тях са юридически неграмотни или просто не си дават зор. По закон прокурорът обвинява виновния пред съда въз основа на доказателствата, събрани от разследващия полицай (или следователя). Когато обвинението бъде отхвърлено от съда, полицаите не носят никаква отговорност, критиките падат само върху прокурора, който уж ги ръководи и им дава предписания , а няма власт да ги поощри или накаже. Неслучайно Европейският съд в Страсбург въз основа на 45 дела направи тежкия извод, че неефективността на разследването е системен проблем в България.

Горе-долу така изглеждат нещата. Но управляващите навират в очите на електората само прословутата Стратегия за съдебна реформа, приета „за сведение“ от парламента - без конкретни законодателни предложения, срокове и ясни формулировки на проблемите. Тя е „посока на мислене“, рекламира я правосъдният министър. Но в тая посока не се вижда друго, освен намерението на властимащите „да преструктурират ВСС“ , сиреч да сменят политическите послушници назначени в Съвета от предишната власт, с други послушни само на тях, които от своя страна да сменят ръководните кадри в прокуратурата и съда ( ... сакън, да посегнат на някой от „нашите“!) .

Ах, да, Стратегията препоръчва преимуществено и нови органи против корупцията ( плюс 48-те съществуващи). То е все едно в подписката за смъртното наказание да се впише, че корумпираните ще се бесят преди всички, за което са нужни нови бесилки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи