"Галъп": Мнозинството от българите не искат външни заеми (обзор)

63% от българите не одобряват тегленето на 16 млрд. лева външен заем, едва 1/5 одобряват подобна мярка. 45 на сто смятат, че страната има и други варианти освен нов външен дълг, 30 на сто вярват, че той е без алтернатива. А 61% са убедени, че с тегленето на дългове правителството се опитва да си осигури спокойствие. Това сочат данните от национално представително изследване на “Галъп интернешънъл”, проведено между 27 февруари и 5 март чрез преки стандартизирани интервюта сред 1011 души в 181 гнезда в цялата страна.

Явно обществото ни е чувствително по темата „дългове“, а комуникационната ситуация около темата е оставила у българите усещането, че действително страната ни задлъжнява, коментират изследователите от “Галъп”.
Два пъти по-малко са противниците от поддръжниците на санкциите срещу Русия заради Украйна (45:21), а една трета от интервюираните (34%) не могат да заемат категорично становище. Половината от гражданите у нас смятат, че конфликтът в Украйна се задълбочава, едва 1/5 са на мнение, че той върви към разрешаване.
Доверието в кабинета “Борисов” леко спада, а недоверието се увеличава (28 срещу 61 на сто). Ножицата се разтваря и при парламента - 17% доверие срещу 73% недоверие. При президента тя остава почти същата - 32 към 55 на сто.
“Няма чувствителни негативни тенденции в общественото мнение, но и положителната инерция от предишните месеци е изчерпана. Явно обезболяващият ефект от наличието на ново правителство отминава, а и скандалите около дълга и министерските смени са оказали своето влияние”, коментират социолозите от “Галъп”. При мартенското изследване от ежемесечния си “Политически и икономически индекс” обаче те отказват да огласят рейтингите на основните публични фигури, защото при тях нямало съществени промени, а в последните месеци се е създал “излишен обществен дебат, който не бива да се поощрява” - тези данни “са единствено най-обща картина за предпочитанията на българите към един или друг управленски или медиен стил, а не оценка за работата на публичните фигури”.
Изследването не отчита и съществени изменения в електоралните нагласи. При избори днес ББЦ, “Атака” и АБВ може и да не влязат в парламента.

АКЦЕНТ
64% смятат, че България върви към по-лошо, 20% - към по-добро

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини